HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Thursday, 31 May 2012

Tips macam mana nak update blog dengan simple tapi awesome

Assalamualaikum 
salam ceria ^^
harini Ieka dapat one message daripada salah seorang peserta yang join segmen Ieka 
apa dia kata ?


haaa nampak taa ? Ieka da tempek besaw-2 tuu 
orang cakap kalau ada ilmu jangan sok-2 kedekut oke malam ini Ieka na share panduan berguna buat adik tercinta sorg ni haaa dan untuk panduan newbie .

1 . HATI MESTILAH IKHLAS 
     - Kenapa Ieka cakap kena ikhlas ? sebab kalau kita buat cerita tipu Ieka rasa orang yang membaca nak mendalam bacaan korang pun ta jadik tau ta silap hari bulan korang punya blog kena bungkus haa . Kalau kita ikhlas insyaallah cerita yang korang nak post tu akan menjadi menarik .

2 . ELAKKAN CERITA TIPU
     - Cerita tipu ? not good for health ! hahaha ingat ta pantun dua kerat "siakap senohong gelama ikan duri , bercakap bohong lama-lama mencuri" maksud ieka di situ ta payah lha buat cerita bohong nant tade siapa na baca . Orang cakap "life in not fairy tale sebab realitinya adalah sekarang" haa nampakkan so kita kena elakkan diri kita daripada menipu orang , orang tipu diri sendiri akan memakan diri sendiri yee :) .

3 . ELAKKAN BERCERITA TENTANG DIRI ORANG LAIN
    - Please lah Ieka mintak tolong sangat jangan babitkan orang lain dalam entry anda , nanti ada yang makan hati dengan kita pulakkan so elakkan diri anda bercakap mengenai orang lain . Maksud Ieka disitu contoh korang buat tajuk Kenapa kita pakai tudung ? lepastu korang selitkan nama orang lain haa memang padan lha kalau dia tana tgur korang kan . 

4 . JANGAN MENGGUNAKAN PERKATAAN "REEeeeMMPITZZZZ"
    -Alolololo omeynya perkataan , sila jangan menggunakan perkataan yee , tajuk daa best tapi entry hampeh daripada ada mood na membaca terus hilang . So elakkan yee :) 

5 . LONG FORM LEBIH BAIK
    - Sila menggunakan long form cara ini boleh memudahkan para membaca akan lebih bersemangat nak membaca yee :) tolong jangan biasakan diri anda menggunakan short form nanti anda akan  terbawak-2 dalam penulisan karang atau essay haaa . 

oke itu sahaja untuk panduan newbie kita hope korang take a noted sebab ni penting bagi sesuatu benda yang baru . 


5 Blog Pilihan Ieka / Review



Assalamualaikum harini merupakan 1 Jun 2012
agak-2 korang ingat taa Ieka buat apa ?
ingat ? bagus :) okee dalam tangan Ieka dah ada senarai peserta yang join tu
Ieka da follow semua blog yee harap maklum .
senarai pserta ada Disini yee boleh rujuk dan semak oke :)

sekarang Ieka nak review 5 blog yang mampu menawan hati Ieka :)
Ieka akan gam kan blog korang di bloglist Ieka sepanjang bulan Jun nanti yee :)

oke nak tahu siapa ?
-
-
-
-
-
jeng jeng jeng













http://yayahnasake.blogspot.com

yang ta terpilih tu jangan risau yee tapi yang penting Ieka da follow balek :)

Senarai Perserta yang Join


Hai Assalamualaikum 
senarai link blog peserta dah keluar jom kita terjah sorg demi sorg nak ? 




  1. http://amercorner.blogspot.com
  2. http://nadhdiya.blogspot.com
  3. http://yayahnasake.blogspot.com
  4. http://aiendaksempoi.blogspot.com
  5. http://iniblognadiah.blogspot.com
  6. http://amyfendi.blogspot.com
  7. http://aisyahhumaira99.blogspot.com
  8. http://diyanarauzi92.blogspot.com
  9. http://marsgreen.blogspot.com
  10. http://ifahshhily.blogspot.com
  11. http://rajafarah94.blogspot.com
  12. http://liltingmelody.blogspot.com
  13. http://dinopuccino.blogspot.com
  14. http://nizamsedangbercherita.blogspot.com
  15. http://nurwahieda.blogspot.com
  16. http://budaxmatacomey.blogspot.com
  17. http://belogfiqahcheeky.blogspot.com
  18. http://misszberceloteh.blogspot.com
  19. http://ainafarahindomo.blogspot.com
  20. http://akubencihitam.blogspot.com
  21. http://chebethomekbong.blogspot.com
  22. http://memories-si-akma.blogspot.com
  23. http://murniellyfiesya.blogspot.com
  24. http://nuramirul.blogspot.com
  25. http://syesukepoohhhh.blogspot.com
  26. http://rosepurple92.blogspot.com
  27. http://storyofnurnajwa.blogspot.com


harap maaf link sesiapa tiada disini sebab blog korang dalam keadaan private

nak tahu Ieka review blog siapa ?

haa cuba korang tekan terjah


Wednesday, 30 May 2012

Segmen Klik Churp-Churp & Nuffnang

Assalamualaikum 
jom ramai-2 serbu segmen shap haaaa 
kali ni segmen Ieka join dari yang laen


☼ Buat entri pada blog korang " Segmen Click Churp-Churp & Nuffnang " (copy jer entri ni)

☼ Macam biasa,,, follow dulu blog shap(jujur)

☼ KOMEN pada entri ni(senang untuk shap pegi ke blog korang)

☼ Singgah la sini lau rajin..hehe

☼ Bantu Shap Sebarkan benda ni (Sama2 membantu)



BERMULA
1 JUN 2012
TAMAT SHAP KLIK
30 JUN 2012


rugii yee sape ta join 
nak joinn tekan Shap

Segmen tambah followers sampai beribu


Assalamualaikum ta penah entry Ieka bulan ni mencecah 40 paling kurang berbelas-2
ini semua sebab segmen yang menarik perhatian Ieka tu 
untuk mengenal lagi dalam dunia blogger ehemm daripada 57 followers makin bertambah ramai
oke sesiapa yang blom Ieka follow korang balek sila tinggalkan link korang di shoutbox yee :)

okee sekarang tanpa membuang masa jom join segmen Rochelle


nak join klik .. Sini

start berbloging pada tanggal 1 August 2011

nama yang saya TAG :

Segmen Jom Follow + Kritik Blog by priya

Assalamualaikum cepat segmen Ieka harini last nak join
okee terima kasih sekali lagi

jom join segmen Priya !


Blog dah oke semuanya oke lah tapi ada satu tak oke ! apa dia ? tulisan awak guna tersangatlah haluss dan kecil ini kerana mungkin awak menggunakan blogskin , jika awak menggunakan template blogskin anda mestilah pandai adjust tulisan yee ! Itu sahaja yang lain tade pape semuanya oke dan terbaik 

nak join macam mana ? haaa mehh laa picit Priya

Segmen Blogwalking & Tambah Follower


Assalamualaikum 
jom join segmen Orang Hijau


nak join tekann >> hijau


jumlah followers terkini saya cuma 188
followers yang saya target 999

Wordless Wednesday #1


Assalamualaikum :) nak mintak tolong kejap 
singgah >>> Ieka Shop
terima kasih :)

ehemmm




nii untuk projek SENI tapi bukan Ieka punya hahahha




Tuesday, 29 May 2012

Segmen : Up Followers Blog & Twitter




Assalamualaikum , 
buat kali kedua Ieka join Segmen EyfaAliass

nak join tekan mana ? picit Eyfaaliass

Blog : dunia-iekafarhana.blogspot.com (188 followers)
Twitter : @fhanahaziqah (97 followers)



Monday, 28 May 2012

SEGMEN : AYU CARI RAKAN BLOGGER



Assalamualaikum 



Perkhemahan Tahunan SMK Taman Selesa Jaya


Assalamualaikum 
malam ni Ieka na update pasal cerita 3 hari 2 malam menyepi tuu
okee dah tahukan Ieka pergi mana sekarang ni meh layan gambar yang baru diupload


// oke saja-2 buat cuci mata bila melihat abg fasi kita sorg ni awww-2 tergoda dude \\

rasanya geli bila dia suruh kita orang panggil 'ABG' memang geli hahaha


// lala ini salah satu anak buah aku time kita orang berada check point pertama dan check point pertama dipanggil penyamaran \\

penyamaran macam mana kena berlagak jadik queen n king ekcelii group Ieka jee len Lelaki jadi Queen , Perempuan jadi King , haa hebat taa kami .. hahahha dunia dah terbalik oitttt


// macam Ieka cakap tadi cool ryte \\


// cuba teka mana Ieka ? haaa dapat cari dapat 20posen \\


// belakang tu khemah kami number 2 ekceli kitaorg tamak haloba \\


// ewahh curi-2 yee gambar aku ? heheh okee gemuk tahu \\


// haa ini dia gambar kenangan kami dari team generasi harapan malaysia okee fine aku rindu \\

sorry ini saja Ieka dapat tujukan yang lain belum diupload lagi hee :) 



Aktiviti Ekstrem


Assalamualaikum
oke selama 3 hari 2 malam Ieka menghilangkan diri daripada dunia blogger 
Ieka kembali aktif di sini
haiii siapa rindu Ieka ? *sila angkat bulu mata*
yang ta rindu tu jangan cuba na ikut yee huahuahua..


// sila terbalikkan diri anda hahha \\

oke sesiapa disini pernah mencuba aktiviti yang sangat ekstrem maksud Ieka sukan yang bole bawah maut hahahaha , siapa ? siapa ? kalau pernah angkat kening ^^ .. okee disini Ieka nak bagitahu Ieka pernah mencuba aktiviti seperti Jungle treking , Wall climbing , Kayak dan Archery .  

JUNGLE TREKING

Oke jungle treking merupakan salah satu aktiviti meredah hutan . Dalam hutan ada hutan lah kan takkan ada shopping compleks pulak , hihihi aktiviti seperti ini sangat mencabar ia memerlukan keadaan anda yang stabil dan anda akan terpaksa meredah jeram dan bukit . Bagi Ieka orang yang ada antibody yang kuat bole meredah hutan kalau lembik macam sotong Ieka sarankan korang buat scuba diving hahaha , cool ryte ? sesiapa tak penah jadi orang utan , monyet , beruk atau sewaktu dengannya korang patut cuba oke hahaha ..

 

WALL CLIMBING

Wall climbing merupakan salah satu aktiviti panjat memanjat mcm beruk hahaha :) . Oke wall climbing ni merupakan aktiviti memanjat di dinding ataupun di kawasan gunung . Wall climbing boleh meningkatkan kekuatan daya otot korang yang lemah tu . Bagi Ieka benda ni kena ada basic kalau tersilap langkah boleh membawa maut , bagi sesiapa yang nak rasa diri jadi Spiderman Ieka suggest korang cuba lha aktiviti ini .. wall climbing terdapat dua keadaan indoor and outdoor .


// indoor wall climbing \\


// outdoor wall climbing \\

amacam ada bran ?


KAYAK

Bila ternampak atau dengar atau sebut perkataan kayak dalam otak dah berlegar ohh akitiviti yang macam dayung-2 sampan tu kan ? lebih kurang tepat sila cuba lagi .. okee kayak merupakan salah satu aktiviti di air , aktiviti seperti ini sangat menyeronokkan kalau dibagi masa 10 minit untuk berkayak memang takkan puas , kalau bole nak 24 jam lha , tapi kekadang kayak ni melengguhkan tangan bila kita mendayung tau , haa jangan fikir seronok jee kalau benda tu terbalik mcm mana ? ta pasal-2 korang dah "innalilah" haaa . 



korang penah cuba gambar yang nombor dua tu , haa itu aktiviti tukar tempat if salah langkah boleh membawa maut hahaha .. 

ARCHERY

sesiapa rasa diri dia nak mati ? haa mehh Ieka panah korang , aktiviti ni lha Ieka paling suka . Sebab aktiviti seperti ni dapat menghilangkan rasa tensiun kita . Aktiviti memanah dapat mengajar kita erti fokus dan berada dalam sikap tenang . Lepasni kalau hangout Ieka nak ajak Paan pergi memanah lha asik men bowling , tengok wayang jeee cuba kita buat sesuatu yang kelainan sikit baru lha best kan ? 




okee ini sahaja yang dapat kongsikan kalau anda ada sesuatu yang menarik sila-2 lah untuk di-SHARING


Sunday, 27 May 2012

SEGMEN: SAYA SUKA BLOG DIA by Sandra




Assalamualaikum 
kembali aktif dan ceria ^^
jom join segmen dari Sandra . 

macam mana nak join 

BLOG KEGEMARAN SAYA . 

jeng jeng jeng 


KENAPA SAYA SUKA BLOG DIA .

sebab blog dia

Baby BLOG 
taiko blog pun comel jugak :)

PENDAPAT SAYA TERHADAP BLOG DIA 

oke Ieka jamin bila masuk blog dia korang secara automatik akan jadik tenang dan rilekss ..
taiko blog ni gila pinky tau so bila korang singgah perkataan first sekali korang sebut 
"woaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh" 
haha ta percaya pergi lha jenguk ..

NAMA-NAMA YANG SAYA SHOOT 





Wednesday, 23 May 2012

Layan Simsimi Buat aku ketawa bagai nak gila


Assalamualaikum 
bosan Ieka menghadap lappy tanpa ada arah tuju .
ehh copp baru teringat ramai yang mengadu 
yang game SimSimi tuu bodoh
Ieka pun saja-2 lha ushar benda 
jom layan apa yang dia merepek !


LOL kesian Hafiz Rahim --' 
Didi Whoaa budak banana mana pulak ? hahahahha
ecehhh macam mana tahu haa Paan suka Ieka ? 
yeayy semestinya Ieka memang comel ! huahuahuahua 


korang dia kutuk korang ! hahaha apa agy jom belasah ramai-2 hahahaha :P

hahah penat arr layan ... kbaiiii


Exam Setara Sudah Habiss :)

Hooooreyyyyyyyyyyyyy !
dahh habess exammmmmmm 
hidup pun da bebasssss yeayyyyyy 
*lompat ala-2 gaya ribena*


// haha tade lha sampai macam ni sekali SPM pun ta lepas \\

Assalamualaikumm semua selamat petang :) hoorreeyyy dah habis exam suara keriangan daripada salah seorang calon spm 2012 tahun ni :) tepat pukul 1.05pm ke semua pelajar menyorak kemerdekaan masing-2 "fuh lega dah habes exam" "yeayyy merdeka" "exam dah habess" itu yang sering kita dengar . Ohh alangkah indahnya jikalau habes exam SPM kan ? bebas dari tekanan , kawalan dan segalanya tapi masih ada 7 bulan lagi untuk mendapat kad hijau . hihihihi ... actually pagi tadi frust gila babe jawab paper ekonomi kertas 2 bafak arrr naik lemah aku fikir benda tuu semua tawakal jee lhaa kann ? tapi apa-2 pun time for 


yeayyyy ta sabar nak cutiiii :) yepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

p/s: kalau blogger nak rehat selama 2 minggu bole ? hahahahhaha

Tuesday, 22 May 2012

Cinta Petama Lebih Bermakna Cinta Terakhir



setiap orang memiliki cinta pandang pertama , dan kebanyakkan cinta pandang pertama mereka bermula dari zaman sekolah rendah ada yang bermula di sekolah menengah , bagi Ieka cinta pertama ni merupakan cinta yang paling bermakna dalam hidup kita tapi cinta terakhir lagi paling bermakna dalam hidup kita kerana cinta terakhir merupakan cinta yang kekal abadi di syurga nanti . Cinta pertama orang selalu cakap alaa tu cinta monyet or dalam bahasa inggerisnya puppy love ta kemana , tapi ada yang kekal selama-2nya .. Bagi Ieka nak kekal ini mudah tapi na setia itu sukar dinafikan . Bagi ieka semua sama , Eddy penah tanya Ieka ...

him : kenapa kita kena mengenal cinta pada usia yang muda ?
me : taktahu kenapa ?
him : sebab Allah nak mengajar kita berkasih sayang sesama manusia , bila kita gagal dalam bercinta Allah suruh kita memperbaiki semula perhubungan kita sesama insan supaya pada masa akan datang kita tidak mengulangi lagi kesalahan lepas yang telah kita lakukan

yaaa ! Ieka sokong cakap Eddy seratus peratus , bila Ieka meningkat dewasa Ieka akan mencari lebih baik daripda sebelum ni . Gagal dalam bercinta bukan kita gagal selama-2nya , cinta terakhir ni akan kekal abadi diakhirat betapa indahnya cinta terakhir tuuu ...cinta kekal abadi adalah milik Allah .. kita taktahu siapa cinta terakhir kita itu semua ketentuan Allah kita kena bersabar dalam proses percintaan dan jangan sesekali berputus asa :)


Apa Perasaan Bila Cikgu Merajuk


Assalamualaikum 
/(^___^)\
halohaaaaaaa

Ieka di sini baik-2 sahaja yang di sana tu baik atau kurang ? *cett asal channel aku bunyi len ?

dah lama Ieka ta update entry kan ?
tu laa asik busy dengan segmen jee kan ?
haihhhhhh


// hai saya sentiasa bajet comelkan ? \\



Oke ayat Asma Zakwan (bukan nama sebenar) , buat hati aku sentap adaKAH aku yang dia maksudkan ? If walaupun dia selalu bajet dengan kita tapi bila dia dah merajuk , ta layan  , buat bodoh bila dia lalu depan kita , oke memang terasa lah kan ? bukan nak cakap apa lah kalau korang dah buat cikgu korang merajuk tahap cipan gaban memang sukar nak di pujuk , tadi adalah jugak try pujuk dia tapi bila dia nampak kitaorang dia terus larikan diri dia , lahai esok nak exam subjek dia memang rasa bersalah lha , nak tahu kenapa Asma kecik hati dengan perangai anak-2 muridnya , kitaorang tak siapkan kertas graf dia .. Misalnya harituh kita buat sampai habis mesti dia ta marah mcmni kan ? lahaiii esok nak exam takut tak boleh jawab pulak , haihhh T____T kenapa lah cikgu perempuan ni kuat emosi sangat ? dan dalam pada masa yang sama terasa menyampah di hati aku ni pakal jee lha dia cikgu aku kalau dia kawan aku memang aku takkan layan orang merajuk ni tau :) harap dia dapat maafkan perangai kita orang yang agak kurang sabar ni kan ? 

p/s : jangan sesekali buat sakit hati seorang guru yang mudah terasa tuu yeeee :)
dan berhati-2 lha ketika berkomunikasi dengan seseorang guru tu yeee





Segmen 24 Jam : Bloglist Miss z

Assalamualaikum cepat join segmen miss z kita hikhikhikhik


miss Z berceloteh

Segmen tamat jam 3.30 petang, 23 Mei 2012.

okee baiii 


nak joinnn klikkkk >>>sini

Monday, 21 May 2012

SEGMEN : TINGKATKAN VISITOR DAN FOLLOWERS


Assalamualaikum , hey uolls 
okee Ieka ni serabaikan ta mandi daa duduk terkejar-2 
twitter dan blogg hii :) *sila jangan jelous 
oke tadi Ieka tersinggah blog Miss Z whoaaa ada segmen baru Ieka pun ta lepas tangan nak tahu 
apa segmen menarik tu so kali Ieka join segmen daripada Ejad 


nak join klikkk Ejad  

tarikh tamat pada 31/5/2012 nii cepat-2 lha menghadirkan diri di segmen Ejad :P


SEGMEN 1 : Blogwalking sambil tambah follower bersama Myza


Assalamualaikum 
jom Belogwalking sambil tambah follower bersama Myza 


nak join klik Myza

nama diberi ,, Farhanah Haziqah Binti Noh ..
Ieka mangsa SPM 2012 :) 

Tarikh tamatnya segmen ini pada 23 May 2012 ( RABU ) jam 11 malam


Friday, 18 May 2012

Segmen : AKU NAK JADI BLOGGER FAMOUS

Assalamualaikum jom join segmen ni 


nak join click FAMOUS

Nama blog ni : Ieka Farhana
Follower yang saya target : 999

nama yang saya tembak 


tarikh tamat 31 / 5 / 2012


Segmen : Blogger Card dari Raihan

Hai Assalamulaikum ,
oke korang tahukan keje Ieka sekarang apa ?
sikit-2 join segmen orang segmen sendiri pun terurus hiiii ..
oke harini Ieka join lagi satu segmen daripada raihan 


clik CARD

JOM cepat lha joinnn :)

tarikh tamat : 20 / 5 / 2012

ehh tarikh tamat sama dengan segmen cik pinky lady lhaaa :)


Thursday, 17 May 2012

Hari Guru Memang Awesome PART ll


Assalamualaikum , 
/(^___^)\
salam jumaat , uztazah and uztaz cakap 
hari Jumaat hari penghulu segala hari .. 
tapii harini Ieka na sambung cerita pasal hari Guru Part 2 .. 


// Hai ini Ieka bersama Pengetua sekolah kami hihihi tengok dia peluk saya . Awak hado ? \\

even tahun ni ta meriah tapi dia tetap segar dalam ingatan buat pelajar Fom 5 seperti Ieka . Tahun depan da ta dapat sambut lagi daaa .. :') sobsobsob ...


// Hey ini uztazah saya daripada saya fom 1 , Peace Yoo 0.o \\


// Hai kami lah model fom 5 tahun ni omey kan muka Ieka ? hahaha sila Jelous \\





// i love you Guru Terima kasih guru tanpa anda kami tidak kenal Huruf bacaan dan mengira \\


// cikgu syawal dikeliling bunga-2 yang segar haha , cikgu yus sila jangan jelous yeww \\


// muka buruk daripada kami hahaha *annoying LOL ' \\

oke itu sahaja untuk episod kali nih


// says cheeseeeeeeeeeeeeeeeee :D \\


1st Giveaway By Iena Eliena



Assalamualaikum tengs kepada Ifah sebab tembak Ieka sampai mati haha :)
oke Ieka join GA dari Cik Iena 
Ieka join tembak mati dari Ifah tengs .. sebab sudi tembak Ieka 
jom lha join GA ni mana tahu rezeki nak masyukk

nama yang saya tembak mati 


maaf kalau saya tembak anda :)