HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Sunday, 29 July 2012

Segmen Up Follower By Ieka Farhana

halooo halooo
Assalamualaikum si cantik dan si kacak
harini Ieka buat segmen kali ketiga , tapi segmen kali ni cuma nak mengeratkan lagi hubungan
di antara blogger 
** Sticky Post**



Syarat-syarat

- mesti ada blog dan blogger warganegara malaysia
- harus follow blog Ieka farhana bagi maklumat lebih lanjut
- harus follow twitter @fhanahaziqah *tak baik tau tipu*
nak mintak kerjasama  tekan sini , tekan sini dan sini *tak baik menipu tuhan nampak*
- tempekkan sticky post di atas dan linkkan sekali 
- buat tajuk "Segmen Tambah follower by Ieka Farhana"
- letak link blog anda dan twitter anda serta dengan followers yang anda ada sekarang like this

- 392 followers -

- 302 followers -

- tagkan tiga orang rakan anda pastikan mereka tahu
- akhir sekali letak link entry di ruangan komen bukan link blog korang yeee 
- senarai peserta pasti akan ditayangkan dan korang wajib follow semua sekali 
- tarikh tutup 11 Ogos 2012 

join jangan tak join bagi sesiapa yang join segmen ni korang aku letakkan sebagai
friend list di twitter dan rakan blog sampai mati oke ?
bagi sesiapa yang tidak memiliki akaun twitter dialu-alukan tapi yang ada tuu lebih bagus
mari join sambil beramal hheheeheheh

Saturday, 28 July 2012

Raya / Hari Kebangsaan / Trial SPM ? which one ?

Assalamualaikum si cantik dan si kacak
selamat malam .. ehemmm korang semua sihat takk ?
alhamdulillah kalau sihat tadi buka puasa mcm mana oke ?
tadi buka puasa makan apa ? Ieka first time cuba Burger Bakar fuh fuh fuh
kecur bila tengok burger si gedek tuuu


hmmm sedapnya , sedap-sedap pun perut sudah kembong macam ikan buntal laaa hehehhe

malam ni topik Ieka mcm seyus jee ?! yupssss memang seyus T_____T
Hari raya jatuh 24 ogos 2012 
Hari kebangsaan jatuh 31 ogos 2012
tapiii bagi calon SPM trial makin hampir agak-agak korang sambut tak syawal tahun ni ?
kalau ada alhamdulillah
bila tiba hari raya semua insan sdg gembira *sound background*
bagi sape yang tak raya tahun ni jangan risau sebab kita geng orang tua-tua selalu cakap bersusah dulu bersenang kemudian okee , dont worry tamatnya SPM 2012 maka riwayat kita pun habes okee hehehe
pehhhh ayat dia mcm nak jejak ke medan perang pulak ekkk :p 
budak Spm korang dah study belum ? jangan kap org Kaa kau pun still tana study 
asyik fikir pasal bila nak raya lepas daa dapat duit raya nak ganti BB ngat aku tatau kee ? hihihihi
dah dah lupakan BB baik fikir trial sossh sosshh men jauh-2 hahahha LOL

p/s:sekarang 
aku dah mula muak tengok muka Awal Ashaari EEEEeeee lepas isu 'Club' tuuu dlm rancangan AWAL LAGI

tengs for doodles Fiz Graphic 

Friday, 27 July 2012

Segmen : Up Followers Blog + Twitter By AimanAziz



nak join ? click here oke



Nafsu Makan Di Bulan Ramdhan

Assalamualaikum si cantik dan si kacak 
tap tup tap tup tap tup tap
dah masuk hari ketujuh kita berpuasa 
ehhh kita kee ? hahahah 

ehh korang kalau berbuka mesti melahap gila kan ? yee dok  ?
mengaku jee lah ta usah nak malu , tapi pernah tak kita tahu berbuka puasa dengan cara serdahana lebih elok daripada yang mewah segala
apa perempuan ni merepek , oittt aku tak merepek aku tengah serius ni hmmm


// pehh kecur sehh tengok makanan sosodap nii \\

macam kelakar jugak bila satu mulut tu penuh dengan makanan kiri kanan ada makanan lagi lahaii ksian jugak lahh macam dah 3 tahun tak makan pun ada hehehehe kan lebih elok kalau kita berpuasa mengikut sunnah nabi ia lebih baik , tade lah kita rasa berat jee bila nak menunaikan ibadah seterusnya ..

sebenarnya dahh tade benda nak update korang tunggu je lahh segmen terbaru Ieka nant

Saturday, 21 July 2012

Manusia Di Akhir Zaman

Assalamualaikum si cantik dan si kacak :)
di twitter kini mula kepoh pasal manusia akhir zaman 


nampak tak apa yang saya highlightkan ? siapa dia ? dia lah manusia akhir zaman 
sebabkan dia ramai orang islam yang berada di twitter marah *oiii puasa lah kurang pahala 


kalau ta jelas bole cari dia dekat twitter oke :)

sebenarnya sedih tengok agama lain hina agama kita , sedangkan kita sendiri hormat agama lain . 
Dah lah puasa tapi memang betul-betul nak uji kesabaran kita :'(
ehemm lahaiii dengar ni mak nak cakap biarkan dia mengutuk agama yang penting kita ta terikut sama . Ni lah yang dikatakan ujian penuh kesabaran , kalau makin dilayan makin jadi , 
tak cukup dengan tu dia ajak agama islam masuk jesus ! subhanaallah stop talking about our religion .


ingat tuuu kita ta perlu terhegeh-hegeh mencaci maki dia sebab kalau kita buat serupakan kita mcm dia , kita tak berhak nak menghukum dia biar Allah membalas segala keburukan dia di dunia :)
so kawan-kawan ini bulan mulia baik kita buat amal ibadah seperti ni


lebih elok lebih bagus daripada melayan karenah manusia akhir zaman
kan ? kan?
harini korang berbuka apa ? hahaha 





SEGMEN : Misz Mieza Nak Promot Blog Anda!

Assalamualaikum si cantik dan si kacak 
jom join segmen Misz Mieza



kalau nak join cuma picit sini oke 

senang jee cara peryertaan dia anda kena
 Like >> SINI
Picit >> SINI
dan
Tekan >> SINI

okee cuma itu sahaja

"Segmen : Jom Blogwalking Di Bulan Ramadhan"

Assalamualaikum si cantik dan si kacak 
harini hari ahad dan merupakan hari kedua berpuasa 

so harini jom ramai-ramai join segmen Nabila Medan



nak join tekan Nabila Medan oke :)

kawan-kawan yang ditag 

Segmen Pendek : Saya Nak Blogwalking


miss Z berceloteh

hey jom join segmen Miss Z

nak join click Miss Z
okee daaaa simple and easy



Segmen : Kenangan Ramadhan

Assalamualaikum si cantik dan si kacak :)

harini first time join segmen Fiz Graphic 


kalau nak join tekan Fiz Graphic tu yeee :)

pengalaman ketika bila tiba ramadhan ?

- Tanya Ibu niat Puasa dua tiga kali , tapunn cari buku rujukan lepastu baca 
-masa darjah 6 balik sekolah terus bukak peti ais lepastu teguk air senyap-senyap tanpa pengetahuan orang dan akhirnya mengaku jugak sebab tak baik tau menipu :p
-pergi sembahyang terawih sebulan sekali jee tu pun sebab nak tengok budak lelaki kat belakang masjid hehehe

nama ?

Ieka Farhana

Warna?  

FF6699

kawan yang di tag 

First Ramadhan

Heyhoyyyy
Assalamualaikum si cantik dan si kacak :)
alhamdulillah dapat jugak kita berpuasa satu hari :)
tanpa halangan-halangan yang tertentu , macam mana dengan korang pulak ? penuh tak satu hari ?
kalau penuh sebut lah ALHAMDULILLAH :) 

so malam ni Ieka nak share pengalaman Ieka bersahur , berpuasa dan berbuka puasa . Tapi kita nak mula daripada mana ? ek ? okeee kita bermula dari bangun sahur tadi .. tak silap tadi pagi Ieka bangun sahur pukul 5 pagi , waktu sahur Ieka tade lah berat mana , cuma minum air milo jee , letak lah makanan sedap macam mana sekali pun Ieka akan tolak ketepi , kenapa ? sebab Ieka memang takkan lalu makan masa sahur , ada sesape-2 geng dengan Ieka kee ? kalau ada kita GENG :p , lepas dah minum air milo segelass Ieka terus niat dan tidur balek sampai pukul 930am , *oke nampak sangat tak bangun subuh kan ?* hahaha ishhhhh diam-2 sudah oke :p bangun jee terus on lappy sebab tengok segmen Abg Ben semalam dan mulakan kerja dengan BLOGWALKING (BW) dari satu ke blog ke satu blog tak silap Ieka terjah 30 blog kot tadi ?!!!! ehemm so lepas dahh boring tu bukak youtube tengok movie "Aku , Kau Dan Dia" sampai pukul 2 lebih lepastu tengok cerita kedua "Aku ada , Kau ada ?" sampai pkul 4 pm , dahh tuuu sempat pulak Ieka tidurrr sampai pkul tujuhhh bangun02 jeee dah berbukaa ahhhh nikmatnya hidup *sumpah kalau future mother in law aku mcm ni terus REJECT hahaha :p so adik-adik yang di luar sana anda dilarang meniru aksi memberhaya ni hahaha okee baiii nak pergi sembahyang terawih pulakkk



Friday, 20 July 2012

BEN ASHAARI : RAMADHAN 2012 /1433H

Assalamualaikum si pendek dan si tinggi *tutup muka sambil taip*
dah lama ta join segmen Abg Ben 

BEN ASHAARI


kenapa kena pilih blog saya ?
sebab blog saya tak berat bila loading , tuan empunya blog ni suka berkenalan dengan orang ramai sebab tu digelar 'overfriendly' tapi tuan empunya blog akan rajin blogwalking dann ingin mengenali dunia blogger dengan lebih luass


kalau sudi jom kita tukar linkkkk
dan terus komen entry ni :)

Kelebihan Solat Terawih

Assalamualaikum si cantik dan si kacak
apa citer puasa harini ? eh salah pulak esok korang semua dah ready kee berpuasa ?
heheheh mesti ada yang ta berpuasakan esok ? HAHA dah faham sangat dahhh
ehem okee malam ni Ieka nak update apa kelebihan solat terawih ni

***********************

dah ready ? says YEAYYYYY
okeee rasanya dah cukup kuat terima kasih


1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.
2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.
3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.
4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.
6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.
7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.
8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.
9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.
10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.
11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.
12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.
13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.
14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.
15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.
17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).
19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.
21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.
22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.
23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.
24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.
26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.
28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.
29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.
30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

so mari kita menunaikan solat terawih sama-sama
dan


Sunday, 15 July 2012

Ieka Farhana vs Aimie Dianna , Syeera Radzi dan Fyka Mohamed

Assalamualaikum si cantik dan si kacak :)
lagi enam hari lagi kita nak sambut ramadhan yee okee memang tak sabar
andai kata kalau Ieka tetiba kena bulan pada first puasa Ieka lah orang pertama yang sedih , huarghh
tamau lhaa dah lah dua tahun berturut-turut puasa penuh *tererr babe gua puasa penuh , lu ado ?

okee malam ni tajuk Ieka memang cannot go lah 
Aimie Dianna
Syeera Radzi
dan
Fyka Mohamed
siapa di antara kalian kenal mereka bertiga ni ? 
bagus lah kenal kalau tak kenal buat-buat kenal sudah oke /(^____^)\


inilah dia Aimie Diyanna . 
orangnya comel-comel jee ,
siapa ada perasan blog dia ada terpampang dekat majalah Yezz April 2012 ? di bahagian Your Space
kalau perasan untung lah kalau ta perasan pergi cari balek HAHA , 
ayat yang dia gunakan dalam blog sangat gramatis , SPM kertas BM mesti A+ kan ? 
walaupun blog dia simple tapi entry post dia padat kalau tak percaya pergi lah lending ,
Abg Ben pun puji dia dalam entry ni


tak payah btw pun ramai perempuan di luar sana dah kenal
asal bukak youtube jee mesti search tutorials bawal / shawl / pashimina by Syeera Radzi ryte ?
baru-baru ni Syeera pergi Seminar Skor A kat Skudai kebetulan Ieka pun pergi , 
tapi Ieka tak perasan mungkin tade jodoh kot nak jumpa *ayat macam mintak penampor
dia ni peminat setia Akim AF tu tau 
dan kebetulan jugak Akim tu jiran sebelah taman Ieka *jgn Jelly yoww yee Syeera

dan terakhir ...


dialah Fyka Mohamed 
seyusly buat pertama kali Ieka stalk dia muka dia sebijik macam Aimie Diyanna
okee dari situ Ieka tak puas hati Ieka bukak blog dia
oke memang bukan fake Aimie *jangan marah yee :p
apa yang Ieka tertarik dengan Fyka ni , 
dia punya ayat dalam blog sangat best huhuhu seyus Ieka tak pernah tipu
lagi-lagi Ieka suka gila baca entry dia yang ini
twitup@BukitJalil .
baca lah banyak lagi yang menarik jika nak berbanding 

Ieka Farhana


tak habes-habes buat duck face 24 hours :) 

p/s : Aimie Diyanna , Syeera Radzi dan Fyka Mohamed sorry sebab kidnapped gambar awak :)

Friday, 13 July 2012

Bajet Ohh My English

Assalamualaikum si cantik dan si kacak :)
Alhamdulillah aku still bernafas lagi macam biasa tapi aku ta kerap yee update belog 
sebab aku tengah busy mengorak langkah ingin mencapai cita-cita 


sebenarnya isu aku malam ni aku ta berapa gemar yee orang suka show off berbahasa inggeris ,
sebab kalau grammar betul tape tapi cara dia berbahas mcm ahli parlimen jek .
bukannya jeles tapikan kita duduk malaysia bukannya di LOS Angles , California , and whatever you want to speaking london #OhMyEnglish so nak berbahasa inggeris bole jeee tade yang melarang tapi kena ingat yee 
SPM pun mesti wajib lulus Bhasa Melayu bukan bahasa Inggeris
dan aku agak kurang faham apa yekk mereka dapat ? Dapat apa ek ? 


please answer the question !

dan ini aku agak tertarik dengan dia punya vlog oke
aku sokong cakap dia :) 

p/s: Bahasa Melayu ialah bahasa rasmi di Malaysia

Friday, 6 July 2012

Segmen : Jom tingkatkan followers by Hanis

Assalamualaikum si cantik dan si kacak 
Ieka still bergiat aktif lahi dalam dunia blogger oke now 
jom kita join segmen kedua utk bulan Julai ni by Hanis



nak join picit Hanis oke :)


Bloglist Ramadhan bersama Aisyah Humaira

Assalamualaikum si kacak dan si cantik  ♥

nak join tekan link ^.<

Kelebihan Ketika Berpuasa

-Dapat menahan nafsu daripada perkara yang boleh membatalkan puasa . 
-Dapat merasai kehidupan di Palestin yang kekurangan makanan 
-Dapat mengajar kita erti berpuasa




Bagai Aku Dengan Kapal Terbang ?

Assalamualaikum si cantik dan si kacak  
ehemm malam ni Ieka bersemangat nak update entry


// awat aku dok post gamba niy ? na tahu sila scroll ke bawah \\

kenapa Ieka post gamba kapal terbang ? haa kenapa ni ? kenapa ni ? *ieka sila jawab* sebenarnya Ieka gan Kapal terbang ni sahabat baik *ehh apa kene pulak daa ? hahaha oke lha , Ieka ni suka sangat pergi sekolah awal pagi kekadang sampai sekolah tepat 6.50 pagi oke memang terbaikkan ? nak dijadikan cerita Ieka ni kalau dah bosan mesti pandang langit dan mulalah bermonolog sendiri , kebetulan secara ta sengaja setiap kali ingat pandang atas mesti kapal terbang melintas , adaKAH aku ditakdirkan dengan Pilot ? Aaaamiinnnnn :) setiap kali kapal terbang melintas aku terfikir adaKAH aku ditakdirkan dengan Pilot ? 


aku ni desprate kan ? kalau bole pemandu bas pun nak cakap tu 'jodoh' aku hahaha :p 

sila follow saya di Twitter >> xxxxxxx

kalau anda buat baik dengan saya insyaAllah saya akan balas baik dengan awak tapi bila awak buat jahat dengan saya insyaAllah saya akan unfollowed awk . nampak tak permainan dia ?

Monday, 2 July 2012

Dunia Kosong Kosong ;'/


Assalamualaikum si cantik dan si kacak :')
mari ramai-ramai sedekah Al-fatihah dekat kawan Ieka tengah koma sekrang !
okee terima kasih dah sedekahkan Al-fatihah 

dunia menjadi gelap tanpa kehadiran seorang kawan lelaki yang dulunya sentiasa 24 jam dengan kita :'( 
apakan daya diri ni ta mampu nak melawan perasaan kebodohan yang tengah melanda ,
Ya Allah sumpah aku dah ta kuat bantulah hambamu ni yang sangat lemah Ya Allah :'/ 

serius aku ta ego ! kau yang buta . dah la jgn kcau aku lg . dah byk kali aku cakap sepatah haram kau ta paham hidup jgn jdi banggang sgt , mulai saat ni aku ta kenal Farhanah Haziqah Binti Noh lagi .

sumpah aku gagal melawan perasaan aku semalam :( sampai hati dia maki aku sdgkan aku ta pernah nak maki dia . hmm tade siapa yang dapat gambarkan keadaan aku sekarang tiada siapa kay maybee aku kena berhenti dan berehat untuk kembali bercinta . yeay mungkin aku tak perlu kembali untuk bercinta buat selama-lamanya :"/ .....
kalau aku diberi peluang sekali lagi aku nak jaga dia sbaik mungkin dan buat terbaik untuk dia tapi untuk mendapatkannya terlalu sukar untuk aku memperolehinya . Berikan lah aku jalan terbaik supaya aku dapat tempuh pelbagai dugaan yang akan ku tempuhi akan datang AAAAAmmmiinnnnnnn

// ini untuk awak \\




ini merupakan lagu terakhir untuk awak Panda :') i hope kita akan dipertemukan lagi suatu hari nanti tetapi bukan pasangan couple tapi pasangan suami isteri