HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Friday, 30 November 2012

Blog Plihan Ieka Farhana #1

Assalamualaikum

Mulai bulan ini dan pada saat ini Ieka akan buat review satu dua blog yang mana berjaya membuat hati Ieka terpaut dengan mana mana blog . Ieka akan review blog pilihan Ieka pada hujung bulan kepada yang ta berjaya buat Ieka terpaut dengan blog dia sila tingkatkan usaha lagi utk membuat Ieka terpaut *asal ayat Ieka mcm na kene lempang ?* HAHAHA


dipetik dari sumber GOOGLE ...

beliau merupakan seorang blogger yang baru digelar suami dan merupakan rakan karib kepada Ben Ashaari dan Lyssa Faizureen *alaaa mereka berdua blogger retis tuh* kenyataan 97% newbie di malaysia masih tidak mengenali beliau bila ditanya mereka tanya saya balik "haa sape dia? sape dia?" ni Ieka na btw laa siapa beliau ..



adakah anda mengenali gambar di atas ? sape daa kenal duduk diam diam ni Ieka na habak dekat hangpa semua , ini lah dia broframestone yang saya mcm orang gila buat announcement dekat twitter petang tadi tuh ni laa orangnya . Nak cakap Ieka kenal dia 100% tade laa baru 36% eh ? dimana saya terjumpa nama beliau haa Ieka terbaca dekat entry lyssa ni then mata Ieka terjatuh dekat blog bro ni ... Haa dari situ laa Ieka kenal Bro ni secara silent , sebenarnya ramai lagi blogger retis Ieka belum tinggalkan jejak tapi slow slow dulu baru kita kenal antara satu sama lain .. tapi korang nampak tak gambar bawah ni




maaf lyssa kita copycat ayat kak Lyssa HAHAHA maaf maaf maaf

korang nampak taa aku tengah promote nih HAHA so kepada blogger berumur 16-17 tahum mcm Ieka ni bole laa PM broframestone dekat sini tapi bagi yang na kenal sangat bro ni 
korang bole pergi sini ... HABES !!!!! yeay 

p/s: blog Ieka sedang membuat proses baik pulih heee mesti korang pelikkan kenapa background aku warna pink tetiba HAHAHA

Wednesday, 28 November 2012

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST DESEMBER AMERCORNER

Assalamualaikum

hye there jom join segmen sifu saya ohh diaa , ta btw kita pun dia buat segmen :b ni na marah ni hahahahahahah
meh laa join segmen amer corner


tamat 30 november 2012 (1159pm) ada masa lagi ni jom laa

Blogwalking Sampai Lebam!

Assalamualaikum


jom join segmen ahsfansy niii
nak join boleh klik sini

Blogwalking ni selain daripada boleh kenal-kenal dan merapatkan hubungan sesama blogger, boleh juga meningkatkan trafik blog kita. Jadi jom sertai segmen Blogwalking Sampai Lebam bersama ahsfantasy24! Mana-mana peserta yang bertuah akan ditempatkan di Bloglist ahsfantasy24 secara automatik. Peserta digalakkan singgah, follow dan meninggalkan komen di blog peserta yang lain. Moga bermanfaat kepada semua.
  1. Peserta digalakkan copy dan paste entry ini ke dalam blog masing-masing dengan menggunakan tajuk "Blogwalking Sampai Lebam!" dan letak link ke entry ini.
  2. Tak diwajibkan follow blog penganjur. Kalau suka, follow, kalau tak suka tak perlu follow.
  3. Senarai peserta akan sentiasa dikemaskini di sini dari masa ke masa.
  4. Jadi sekarang jom sama-sama kita blogwalking!
p/s : kita suka folow org ni , so maknanya kita daa follow awk k jangan lupa serbu blog saya pulak baiii

Pencarian Bloglist Disember

Assalamualaikum

Jom join segmen ni pun daa lambat tarikh tutup harini pkul 1159pm
harap diterima 


nak join pergi sini

p/s : tengs sebab sudi jemput =) walaupun lambat

Tuesday, 27 November 2012

Wordless Wednesday #2






p/s : esok exam seni visual tapi masih tatau na lukis apa ?

Ieka Farhana on Youtube

Assalamualaikum

Hey Readers , apa khabar semua sihat ? alhamdulillah kalau sihat , ehemmm kita terus masuk tajuk utama k .. what ?? Ieka farhana on Utube ? biar betik broooo~ LOL betul laa ... Ieka buat apa dekat Utube opkos laa pasang tayar kereta HAHAHA korang ni apa laaa ... sebenarnya kita malu k sumpah kita malu tapi demi kawan kawan yang na belaja pakai tdung tuh Ieka bole tunjuk kat Utube .. Ieka malas na taip apa kata korang layan k ..



soryy low quality video hope uolls enjoy

Pencarian Bloglist Musim 1 Diari Farisha

Assalamualaikum


Hai there tuan blog ni ajak saya join segmen jadi dengan keputusan yang betul betul tepat saya join mari join segmen Farisha


tarikh mula = 26 November - 1 Januari 2013
lambat lagi ni jom join reramai

Sunday, 25 November 2012

First Time

Assalamualaikum

Hai kalian semua , rindu Ieka yee ? rindu Ieka kan ? jangan laa ta mengaku kalau mengaku Ieka kasik gula gula percuma LOL actually tadi pagi kan Ieka pegi Maybank untuk melangsaikan hutang Ieka dengan Mr Izzo (rakan bisnes BA) dan Ieka pasti dan korang juga pasti Ieka pegi Maybank sbb Ieka buat tempahan baju kelab blogger Ben Ashaari hehehe korang nak buat tempahan masa ada lagi di sini tempahan baju kelab abg ben terhad jadi cepat cepat buat tempahan oke .. sebenarnya Ieka agak pening laa jugak na bank in duit sebab Ieka ta biasa ewahh korang taktahu jejak jee kaki Ieka melangkah masuk Maybank trus cari kaunter deposit cash haaa terpacak kat situ then terus masukkan duit ... yeay akhirnya saya daa melangsaikan hutang saya dengan Mr.Izzo ta percaya ini buktinya



see percaya kan .. kepada sesiapa yang taktahu macam mana na bank in duit melalui mesin deposit bole rujuk Blog Hairul senang dan mudah ta payah na isi isi borang bagai . dan lepasni senang laa Ieka na buat online shopping sebab Ieka daa tahu mcmana hehehehehehehehehe

Friday, 23 November 2012

Sesiapa Ada Buat Tempahan Edit Blog ?

Assalamualaikum 

Selamat Tengahari kalian semua , harini hari sabtu maknanye tinggal dua minggu lagi kita nak freedom*eleh tahu laa org lain daa freedom dulu drp aku* ... Dulu Ieka mmg rajin edit edit blog bagai skrg ? bukan malas cuma tade mood jee sbb data dalam komputer hilang dan Ieka mlas na download balik .. Disebabkan Ieka ni pemurah Ieka na cari laa siapa yang reti edit blog full template ?



bukan Ieka ta suka dengan template kat atas tapi Ieka jemu jee , Ieka kalau bole nak cari orang yang edit blog Ieka dgn kemas mcm Miss z template kat atas ni Miss z yang editkan .. serius dia punya hasil edit pun kemas sbb tu Ieka suka .. so kepada blogger yang amik tempahan edit blog tinggalkan link anda pada ruangan komen di bawah atau kepada mana mana blogger yang tahu siapa blog edit blog pun bole tinggalkan link dia di bawah .. 

p/s : kalau bole Ieka taknak ada orang edit guna blogskin oke *ieka agak cerewet yeee sayang*

: Segmen Saya Nak Kawan Baru By Hazirah

Assalamualaikum

Jom join segmen Hazirah dekat sini



ada hadiah yee anak anak 

Hadiah :
  1. Tudung / Shawl
  1. Keychain
  1. Novel
  1. Topup RM10
  1. Dress / Kemeja
  1. Contact Lens
  1. Eyeliner




segmen : jom tambahkan follower di twitter dan blog



Asssalamualaikum Hey There mari join segmen Ini

jom follow Ieka 
sesiapa yang nak follow blog Ieka bole pegi follow widget kat sidebar tu k

p/s: tuan tanah kita daa follow dua dua

Segmen Kenal-Kenal Bersama Aisyah Humaira

Assalamualikum si jantung hati ..

Jom join segmen Niera .. aka Aisyah Humaira ..
Hmmm


nak join bole cari Entry Ini

ceritakan serba ringkas tentang diri Ieka Farhana 

Nama : Farhanah Haziqah Binti Noh

Mana datangnya Ieka Farhana ?
-Family terdekat lebih gemar memanggil Ieka dan berada di sekolah orang lebih sellesew panggil Farhana .. so bila digabbungkan jadi lah Ieka Farhana .. AMARAN !! jangan tuduh kita curik nama pelakon Eyyka Farhana tu yee hehe

Umur : Sweet Sour 17 .. next year daah tuaa 81 tahun hihihih

Status : yang Ieka tahu Ieka still bujang 

Pelajaran : baru pelepasan SPM insyaallah tahun dpn kalau ada rezeki jumpa laa dimana-mana

p/s : Kak Niera muka husband akak mcm Sharnaaz laaaaa :)

PENCARIAN 20 BLOGGER BERTUAH BY YANA

Assalamualaikum there ,

Jom join segmen Nuyuyana ..


nak join boleh cari sini

saya tag semua rakan blogger saya (:

Thursday, 22 November 2012

Perwatakan Yang Berbeza

Assalamualaikum

Hai kalian kalian yang masih lagi terbaring di atas katil tuuu ish korang ni daa pkul 10 pagi tau ,, ta bek bangun lambat lambat nant rezeki ta masuk .. ehem ok ok harini rasa mcm terlalu awal Ieka update blog kebiasaannya Ieka akan update pada waktu malam orang kata nak amik mood HAHA k finee ta masuk akal k .. hmmm pagi ni Ieka nak share apa yang korang taktahu pasal diri Ieka ..



Ciss siapa yang ta sayang mulut nii ,, memula baca rasa mcm na marah tapi dgn ayat ni "apepon kau ttp awesome bg aku :)" yehaaaa Ieka taktahu pulak Ieka blur di sekola tapi sebenarnya kan .. Ieka dekat sekola memang pakai tdung ta betul LOL Ieka mengaku sebab Ieka memang ta sesuai pakai tdung sekolah HAHA .. Bagi sesiapa yang ta puas kenal diri Ieka yang kerdil ni *ehh kerdil kee?* mari scroll sampai ke bawah ...


Dekat sekolah Ieka memang jenis payah na bergaul dengan budak lelaki seriusly sebab Ieka ta suka sangat budak lelaki sekolah sini sebabnya mereka pelik bin pelik k .. Kalau rapat pun dengan lelaki dalam kelas Ieka sahaja .. Dekat sekolah Ieka jenis suka pakai tdung mcmni


aku suka pakai tdung ke depan LOL hahaha bila daa tengahari haa tdung aku mula ta betul dan aku malas na betulkan ... dikirakan aku ni mcm budak NERD hahahaha itu lawak antarabangsa korang tahu sbb aku jadi mcmtuh sbb aku taknak budak laki kat skola situ suka dekat aku lelebih see korang tahu taa sampai sekrg Ieka ta penah couple dgn buda kola situ tau sebab mereka kata Ieka buda selekeh .. kehkhekkehkeh tapi mmg bagus tau sbb aku pun ta suka dgn budak laki kola sini mcm gedik , bajet hot dan hensem ... HAHAAHAHA tape laa biar Ieka buruk dekat sekola yang penting kat luar lagi cun kan ... Haa bila dekat luar Ieka lebih mudah nak bergaul dgn lelaki , sbb mereka ta sama skola so ta jemu laa kan jumpa pun seminggu sekali tapun sebulan tiga kali mcmtuh .. mereka mudah terima Ieka seadanya , lagipun jika nak bandingkan Ieka dgn kat skolaa rasanya Ieka memang nampak buda NERD yang ta pandai bergaul dgn orang ramai tapi bila dekat luar Ieka nampak buda matang dan sng na bergaul dgn orang ramai dikirakan Ieka hipokrit yee anak anak ...


Tapi tapi tapi ini laa Ieka yang sebenarnya seorang yang periang , banyak bercakap dan pandai bergaya ehem please boooing me LOL ...... nak dikatakan famous tade laa cuma baru na naik , dekat sekola Adah , Niny selalu cakap aku ni "perempuan up to date" aku bukan na bangga tapi kenyataan yee sayang .... dalam ramai ramai kawan aku , aku seorang yang mcm gadis semasa serius walaupun mereka ada twitter tapi tetap tanya aku sape Adel Asha LOL .. bukan nak riak just na bagi gempak kejap .. hehehehe dekat sekola mmg aku sombong cuba kalau dekat luar astaga hanya tuhan jee tahu aku ni mcmana HAHA ,,, 

p/s : dekat budak sekolah aku jangan pandang aku sebelah mata kerna namaku wanita eh ? HAHAHAHA
terima kasih dekat anon yang puji saya tuh saya doakan awk femes mcm orang lain nant bukan mcm saya sebab saya taknak awk jadi mcm saya eh ? :p

Review bloglist+segmen:Jom up Follower beramai- ramai

Assalamualaikum

pepagi ni mari kita join segmen dari Nurhidayah


cantikkan banner ni .. sesiapa nak join boleh picit sini

syarat-syaratnya adalah seperti berikut :-

1.Folllow blog ini
2. Like Page ni --> www.facebook.com/pages/YummycokletBlogspotcom3. Lepas siap entry..hantar url di ruang  komen untuk post ini..ok? 
dan ada ni jugakk

Hadiah Top Referral :
 -Top up RM10 x 1 pemenang
-Review blog 4 bulan
Hadiah Pemenang Kedua :
-Top up RM5
-Review blog selama 3 bulan
Hadiah pemenang tempat ketiga :
-Topup RM 3
-Review blog selama 2 bulan.

kalau ta menang tape yang penting ada ni

untuk sesiapa yang join segmen ni akan dimasukkan dalam bloglist dan akan direview sebulan..


its so simple ....



expired date

25 Disember 2012


p/s: tuan blogger daa follow awak

Wednesday, 21 November 2012

Mereka

Assalamualaikum

Hai kaliannn , kan Ieka daa kap mesti korang rindu aku kan ? HAHA Ieka ni stop dreaming .. hum sebelum tuh Ieka na mintak maaf dekat budak twitter semalam .. Ieka tahu ramai tegur Ieka pasal Ieka bad mood .. seriusly Ieka tengah merana semalam Ieka taktahu laa kenapa ?! HAIHHH tapi Ieka taknak buat cerita sedih .. hidup kena teruskan jugakkan *genggam tangan* .. oke back to topik ehh kenapa Ieka punya tajuk pendek selalu panjang sangat LOL .. sebab Ieka taktahu na letak tajuk apa tapi jangan disangkakan tajuk pendek entry malam ni pun sikit yeee tapi sebelum nak ucap tahniah dekat kak Niera yang telah selamat ijab kabul siapa Niera ? bole baca Entry Ini muka abg Safwan *husband kak Niera mcm Sharnaaz laa .. Serius ta tipu *mukaserius.jpg* ...


Ada sesiapa kat sini taktahu Vlog ni binatang apa ? oke mehh aku na cerita sikit Vlog ni bukan binatang ia sejenis video clip then di upload ke Youtube or Vimeo ... dikira mcm Blog cuma Blog ni luahkan perasaan melalui jari jemari yang comel ni kalau Vlog mcm mcm bole buat bebas tapi unik bila unik haa ramai org 


dan mula terkenal mcm Matlutfhi , Anwar Hadi dan Maria Elena tuu kalau video random .. tapi kalau utk perempuan yang gila akan fesyen tudung bole search nama Syeera Radzi , Kiena Suhaimi , Gadis Shoot dan ramai lagi tapi kalau korang tengah bosan mesti bukak youtube dengar lagu kan ? kali ini Ieka nak kenal kan rakan Youtube yang memiliki suara merdu bak bulan purnama eh ? HAHA .. nak tahu siapa let's check it out !!!


jeng jeng jeng

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Adakah di antara kalian mengenali salah satu video cover ni ? siapa kenal angkat dahi .. HAHA mcmana tuh ? oke laa first sekali Ieka ada empat orang vlog cover yang sering Ieka dengar woahhh serius mereka berempat ni memang berbakat sesangat .. bole laa jadi retis mcm Najwa Latif , ehh ada yang ta kenal lagi  di antara empat org tuh oke baca dan fahamkan sila amik notaa bila perlu ..


Hafiz Zainal

siapa ta kenal dengan Hafiz Zainal beliau *beliau yee kalian* merupakan bakal dentist dan dia terlalu obses menyanyi kalau korang dengar suara dia yaa ampun sebijik mcm Anuar Zain err ... sedap k melting tahu :b Ieka ada sedia link dia kat bawah tapi Ieka kasik satu jee sebab ni antara video cover paling top ..


Syeera Sanders

Syeera sanders bukan Syeera Radzi k kalau korang cari Syeera Radzi memang ta jumpa hahaha (: ..k first time Ieka STALK dia melalui kawan kawan Vlog random Ieka , then terus jatuh cinta dengan dia .. ehh korang jangan fikir aku lesbian k .. mksud aku suara dia .. dekat bawah Ieka ada sediakan satu link khas buat korang yang ingin mengenali Syeera Sanders


Ikhwan AS

aku tahu ramai buda twitter kenal dia ni kan Zayn Molek Malaysia kalau taktahu bole laa ikut jejak dia di twitter @ikhwanAS .. dia seorang twitfemes tapi friendly gila ta penah sombong , now in relationship dgn Nanaasheme opsss skrg kita tengah cite pasal Ikhwan bukan Nana hehehe kejap lagi aku citer laa yee ...dekat bawah ni Ieka telah sediakan link spesial buat korang selebihnya pepandai searching sendiri k


Nanaasheme

Ieka baru Stalk dia sebenarnya buat masa ni Ieka jatuh cinta dengan lagu cover dia - One in a million .. Ieka taknak cerita pepanjang selebihnya korang Stalk sendiri k hahaha ni link nya


k tuu jee aku na btw haha mcm tade function aku update harini ehem .. panjang kan ? agak agak korang tercunggap taa bila baca .. heee .... apa komen anda pulak tentang mereka ??

Tuesday, 20 November 2012

Holiday Budget

Assalamualaikum

Hai kalian *lelambai tangan sambil buat mata juling* oppssss cute what ? try laa kalau nak tahu cute ke tak .. bla bla bla blaa Ieka tahu korang rindu Ieka na omel kat sini kan ? HAHA perasan sape tah na baca :p .. oke oke harini hari Selesa dan tade paper . Yeay tapi esok ada paper Science ohhh jenuh nak tunggu 6 Disember ni gara gara Paper Ekonomi orang lain daa merdeka yang aku belum lagi k ta achi mereka mereka tu semua *menyesal ta amik aliran science pure tunduk muka* LOL ... tapi tapi aku taknak fikir pasal paper lagi sebab tujuan aku update blog aku yang daa kusam mayam ni utk bincangkan topik Holiday Budget *oiii kau taa habes SPM lagi daa fikir holiday yee* haha sape ta kenal aku kan ? But the way tahun ni banyak nak guna duit , na lepak dengan cazen tercinta , bestie tersayang dan boyfriend tersayang .. Yang paling penting na bercuti dengan famili yang aku kasihi eh ? bagi yang mengikuti perkembangan semasa , tahun lepas Ieka jejak kaki di Medan Indonesia kalau taktahu bole gerak SINI ... Haa da baca kan ? kan ? tahun ni ramai orang tanya aku na pegi mana ? HAHA aku pun taktahu sebab bapak aku yang bayar bukan aku tapi aku daa buat list ke mana aku akan pergi ? mungkin bulan DIS ni aku ta keje lepak kejap utk sebulan tahun depan jadi ass. auntie jaga budak tarian *ewahh Ieka na menari laa hahaha*


happy holiday buat mereka yang dah habes sekola mcm saya .. eh ? hahahaha k esaited yee aku na taip harini .. so aku na cerita laa lepas habes SPM aku na buat apa ?! ... nant laa daa ta susprised pulakkan .. tunggu next entry k hahahaha k baii love youuuuu :***


p/s : saya daa bercadang lepas SPM saya na bawak diri hahahahhahaha k XD

Saturday, 10 November 2012

Cinta Dia

Assalamualaikum 

Cerita kali ini mengenai seorang sahabat rapat Ieka yang lebih dikenali sebagai Aiai . Seorang lelaki yang tabah dan sabar mengharungi dugaan hidup tapi ini bukan soal hidup ini soal cinta . Jarang sekali perempuan melihat lelaki menanges kerana orang yang dia sayangi pergi meninggalkannya .. mari kita mengikuti kisah perjalanan seorang lelaki 

Empat tahun lepas 

Kini aku menjejakkan kaki di sekolah menengah *tidak dinyatakan sekola apa* masa aku mula mula melangkah kaki ke tapak perhimpunan aku terserempak dengan seorang budak perempuan , dari sudut pandanganku dia seorang gadis biasa yang hanya memiliki sepasang mata coklat hidung mancung sedikit dan bibir nipis .. Ahh tak mungkin aku jatuh cinta pada masa itu sebab masih terlalu awal .. 730am bunyi loceng kedengaran menandakan waktu persekolahan bermula , ketika berada di perhimpunan aku tidak sengaja menoleh ke kiri aku merenung lama ke arahnya tetapi dia tidak perasaan aku menoleh ke hadapan semula sebab aku tidak mahu dia perasan yang aku sedang curi curi pandang dia orang cakap "tak manis" kalau tengok anak dara orang lama lama . Setelah 45 minit di perhimpunan kami diagihkan kelas kemana kami mahu pergi ohh sebelum tu umur aku pada ketika itu tingkatan 1 . Dan aku tak sangka dia sama baya dengan aku dan paling terkejut dia sama kelas dengan aku , aku hanya mampu tersenyum tidak terkata . Setelah berada di dalam kelas yang telah ditetapkan , guru kelas kami mula mengagihkan tempat duduk , kali ni aku betul betul boleh mati pengsan sebab aku duduk disebelah dia , dia senyum padaku ahh cairnya hati aku ketika itu , sepanjang di dalam kelas sepatah haram aku tidak berbual dengan dia sebab malu dia pun begitu mungkin tapi dengan beraninya aku menegur dia "Hai saya Zackhairi bole panggil saya Aiai" sambil menoleh ke arah dia dan dia membalas teguran ku dan pandangan ku "nama saya Adira awak bole pnggil saya Dira saja , nice to know you ingatkan orang sebelah bisu hee" cehh beraninya dia kutuk aku tapi sumpah suara dia comel aku balas balik sambil tersengih "ngeee saya harap saya bole jadi kawan awak" ehh aku ni biar betul malu kita aku ingat perbualan aku ketika itu akan terhenti di situ tapi tak disangka perbualan kami sampai tamat sesi persekolahan . Pada harituh aku jadi lebih rapat dengannya malah keluarganya lebih suka aku berkawan dengan dia straight to the point terus laa ... selepas 7 bulan aku berkwan dengannya dengan beraninnya aku meluahkan perasaan aku yang setelah sekian lama terpendam ..harituh aku sengaja bawak dia ke taman permainan yang berhampiran dengan kawasan perumahan aku dengan gentleman nya aku berkata kata 

Aku : awak sebenarnya saya ada benda na bagitahu dengan awak , tapi saya takut awak marah
Dia : kalau awak ta buat salah ta mungkin saya marah kan ? apa dia ?
Aku : soal perasaan *dia terus memotong percakapanku
Dia : awak suka siapa ? melepas saya
*ehhh kenapa dia cakap mcmtuh ? dia perasaan ke taa apa yang dia cakap?
Aku : err saya suka awak
*masa tu aku boleh napak pada perubahan wajah dia , merah pdm mungkin malu*
Dia : betul ke ni ?
Aku : takde laa , haih awak ni mana ada saya tipu sudi tak awak jadi kekasih saya ?
*sebenarnya masa tu dia baru lepas break dengan pakwe dia*
Dia : saya terima

dah dua bulan kami couple alhamdulillah setakat ni kitaorang tidak pernah gaduh sehingga suatu hari atas dasar keluarga aku terpaksa pindah . Dia menanges sebab dia taknak aku pergi tapi aku cakap kat dia "sayang walaupun saya pindah saya tetap dekat dengan awak , saya jnji tau sayang setiap balik sekola saya akan jumpa dengan awak" . Semenjak aku pindah area skudai setiap hari aku jumpa dia yang berada di bandar baru uda walaupun masa tu aku tade lesen moto demi dia aku sanggup jumpa dia di sana . Setelah 2 tahun aku couple dengan dia aku rasa cinta aku terhadap dia kuat dan hati aku kuat mengatakan dia jdoh aku .. nak dijadikan cerita dia pernah hantar message macamni "awak kalau saya tade awak jangan menanges oke sebab saya ta mampu peluk macam selalu" tapi aku anggap message dia tu hanya sekdar gurauan . Pada petang tu dia message aku nak keluar dengan Ezham dan Fikri mereka berdua kawan aku jadi aku ta kisah laa dia nak keluar dengan budak budak ni sebab aku tahu dia keluar nak pergi library masa tu umur kami 15 tahun dan akan menghadapi PMR . Waktu Ezham drive kereta tanpa lesen dia ni bangsa kecut ta bole nampak polis jadi dengan perasaan takut dia terus bawa laju sehingga ke simpang empat tanpa mengelak kereta mereka terlanggar traller besar dan akibat daripada tu kereta mereka berpusing . Tiga terkorban aku tahu masa kejadian tu Ezham daa pergi dulu diikuti dengan Fikri dan Dira makwe aku .. Petang tu aku dapat panggilan dari keluarga dia , Mak dia cakap Adira dekat hospital eksident pada ketika itu airmata aku jatuh , dengan tidak berkata apa apa aku terus capai kunci moto dan bawa dengan lajunya sehingga di hospital keadaan Adira masa tu tengah kritikal aku menjenguk dia masa tu aku ta bole kawal perasaan sendiri semasa melihat keadaanya darah tidak penah putus keluar dari telinganya dan aku berkata "Sayang awak kena kuat jangan penah mengalah" "awak , awak dengar taa saya cakap" "awak janji jangan tinggalkan saya , saya perlukan awak " dia sedar seketika cuma satu ayat dia cakap dengan keadaan tidak berdaya "lepaskan saya" setelah habis dia kata demikian dia menghembuskan nafas terakhir .. Ya allah masa tu aku daa terkaku , aku mintak doktor buat kejutan elektrik tapi ta berkesan aku kena terima kenyataan Dira da pergi tapi aku ta bole sebab aku ta kuat .. hampir tiga bulan aku gila , aku masih hilang daya untuk meneruskan hidup sehingga suatu hari aku termimpi Dira hadir dalam hidupku dia berpesan "sayang awak kena bangkit , awak jangan meratapi saya lagi saya terseksa awak , kalau awak berjaya saya pasti akan bangga walaupun kita berlainan alam saya pasti awak bole" selepas tersedar daripada mimpi aku mulakan kehidupan baru dan sekrang aku masih lagi bersendiri dan Dira merupakan cinta pertama aku dan yang terakhir .. 

itu sahaja kisah daripada dia , setahu Ieka sekarang Aiai masih lagi single dan buat masa sekarang dia belum simpat nak cari pengganti Dira .. al-Fatihah kepada arwah Nur Adira , Muhd Ezham Iskandar dan Muhd Fikri .. 4 ogos harituh genap 2 tahun mereka kembali ke rahmatullah ..


Gaya Serba Boleh

Assalamualaikum , readers ....

Harini hari Sabtu next week tade paper untuk seminggu hooreyyyy .. Best dapat release tensiun walaupun sekejap tapi ia sangat bermanfaat bagi Ieka .. So harini Ieka nak share something dekat korang especially dekat kawan Ieka , pasal apa ? haaa korang kena baca sampai habes dulu baru korang tahu apa yang Ieka nak sampaikan .. Harituh *tapi cerita lama* Ieka teman kawan Ieka shopping cari baju untuk keluar Dating act Ieka ni bukannya pandai pun bab fesyen fesyen *tangan di bahu mata ke atas* so dia minta Ieka suggestkan apa yang patut dia pakai ...

Niny : Farhana aku tengok kau macam pandai laa bab fesyen ni .. Pilihkan aku baju apa yang sesuai ..
Ieka : Eh mane ada biasa biasa saje ...

Sebenarnya lama jugak laa Ieka kat dalam kedai tu sebab kerana dia daa belanja tambang and makan so Ieka melayan kan jeee ... Si Niny ada niat nak pakai tdung dia suka tengok style Naiwa Latif pakai tdung .. So dia mintak Ieka buat tutorial utk tdung bawal , pashimina dan sebagainya laa disebabkan dia kawan Ieka sanggup bantu janji dia pakai tdung act Ieka sebenarnya suka kawan Ieka pakai tdung sebab nampak sangat comel daripada terbukak sana sini ,, tapi takkan kita na paksa pulak dorg pakai tdung kan ? nanti ta ikhlas Ieka pulak yang susah so for today Ieka na sharekan apa yang kebiasaannya Ieka suka pakai bila berada di outdoor bersama tersayang dan secara terus terangnnya Ieka seorang yang simple and easy to mix and match ... 


Hangout dengan kawan

Kebiasaannya kawan Ieka ni ramai ta pakai tudung dalam erti kata lain free hair so Ieka ambil masa ta sampai 5 minit untuk berdandan .. Ieka lebih suka mengenakan jeans and t-shirt tapun jersey bola kalau tdung act tdung sarung sahaja malas na lelebih sebab Ieka tahu kawan Ieka akan lebih vongue daripada Ieka so Ieka lebih suka merendah diri malas nak menunjuk so Ieka pakai benda yang simple .. keluar dengan kawan pun just pakai bedak tabur malas laa nak ber-make up bagai Ieka bukannya minat nak make up ni semua heee :)



macam gamba di atas 
  • T-shirt *ta kesah laa t-shirt apa pun
  • Jeans
  • Tdung bawal // Tdung sarung *ieka jarang pakai tdung lilit bila hang dengan kawan ..
yang penting apa yang korang pakai sesuai untuk korang , ni kalau korang pakai yang ta sesuai pada badan kan daa melarat na jalan sana sini ta bebas hidup kan ? so Ieka suggestkan pakai apa yang sesuai pada badan oke

Hangout dengan family

Kalau keluar dengan family lain pulak agendanya tengok laa kalau pergi kenduri orang kahwin Ieka lebih suka mengenakan baju kurung cutting shape and tdung sarung ... sebab apa yang Ieka fikir "kalau aku pakai lelebih orang akan cakap aku beriya" so FYI senang cerita Ieka suka yang simple ... simple make prefect right ? ohh yeay terlupa pulak Ieka suka pakai jubah kalau na ringkas dan cepat siap


Ini kalau pergi majlis // kenduri orang kahwin tapi kalau keluar shopping Ieka tengok keadaan kalau pergi pasaraya Kipmart Ieka cuma pakai baju t-shirt , jeans dan tdung sarung // bawal .. alaa dekat pasar jee kot buat apa na dress up mcm pergi event kan .. kalau pergi tempat yang tiada kaitan barang dapur Ieka lebih suka kenakan Maxi dress , Maxi Skirt , T-shirt , Kemeja dan jeans tengok mood Ieka laa pakai apa time tuu tapi yang penting tdung bawal // shawal wajib di kepala ...


kalau holiday pulak lain sikit Ieka akan kena jeans 24 jama jean dengan tshirt laa kalau skirt kee memang Ieka takkan pakai sebab kita pergi holiday mesti banyak bergerak sana sini kan so better pakai apa yang sesuai dengan keadaan semasa ..

Hangout with girlfriend & boyfriend

Haa kalau keluar dengan kazen ke boyfriend ke Ieka akan pilih baju yang lebih vogue sikit sebab kazen Ieka sorg ni ada gaya ala ala model muslimah so Ieka kena sama level dengan dia tapi mesti sesuai laa dengan keadaan setempat .... sememangnya mereka semua pakai tdung tidak pernah excuse excuse sebab tu Ieka lebih suka keluar dengan dorg napak sama taraf ..


yang paling penting Ieka akan pilih baju senang gosok aka malas nak gsok leceh arrr kalau tdung tape yang tu Ieka rajin .. So hope korang dapat serba sikit apa yang Ieka share ...







Friday, 9 November 2012

Contest I Choose To Wear Hijab

Assalamualaikum

Nampaknya Ieka over esaited yeee , update harini hahaha ....
dushdushdushhh
harini Ieka na join contest Salwa Ismail even aku lambat aku tetap na join yee 
contest apaKAH kena scroll sampai bawah k


kalau na join bole kena klik sini
Ieka cuba sekadar naseb jeee .. kalau ada rezeki alhamdulilah

so Ieka akan mempertaruhkan gamba Ieka demi contest ni *cett ayat na kemana ?



and for the last .....



jangan lupa join yee ...


Thursday, 8 November 2012

Jom Join Now

Assalamualaikum

Hamboih tahu laa tade paper next kemain kau aku dok menghdap lappy 24 jam hehehe
lagipun Ibu keluar pergi Legoland sampai hati ta ajak aku so dengan peluang keemasan nii aku update blog sbanyak mungkin so far harini first time aku join ask.fm
apa benda tu ? kena laa sign up dulu baru bole tahu kannnn

nak tahu apa ?????


jommmm ikut Ieka buat



mula open window ask.fm tuu then nanti dia keluar mcmni


done click Join now nant dia akan keluar mcm ni pulakkkkkkk ....


kemudian isi borang temuduga tuu click sign up 


bileee daa sign up anda daa bole login .... dannnnn sruh rakan rakan anda ask question k ...

selamat mencuba jangan lupa ask Ieka di  sini


Segmen Tamat

Assalamualaikum



maka dengan ini saya mengisytiharkan segmen akan tamat pada saat ini terima kasih kepada
yang telah join setelah di BW sebanyak tiga kali akhirnya Ieka dapat menyenaraikan 106 blog dan akhirnya ini laa keputusan saya pilih




jeng jeng jeng *bunyi drummmmmmm
-
-
-
-
-
-
-
-
-


dan



yang ta menang tu jangan sedih k .... yang penting korang join ikhlas bukan sbb ganjaran kan ? ahak ahak ahak ....................
tahniah Eraz Fadli dan Aimi Syahirah ............
terima kasih kepada awak awak yang sudi join terima kasih tau yang penting Ieka daa followbackkkkkk

Meniti Hari Dewasa

Assalamualaikum , Hai

im back again setelah menghempas pulas perah otak menghafal segala ilmu 
akhirnya saya kembali dengan keadaan tenang 
tapi ,, i dont want to talking about exam .. past is past k #OhMyEnglish

Setelah sekian lama kita bersama akhirnya kita akan terpisah entah bila kita akan berjumpa , entah bila kita akan bertemu . Aku pasti aku yakin orang yang paling aku rindu suatu hari nanti KAWAN .. se-ANNOYING korang tapi aku tetap happy kekadang ramai yang buat aku sakit hati ...
Harini hari keempat kita memperjuangkan ilmu yang sekian lama kita bendung di dada ...
I know we can do the best ....
Good luck to all my friend ...
nak mention nama sorang-2 malas nanti ta unmention sedih merajuk ...

setelah 5 tahun kita bersama insyaallah ramai yang bawak haluan masing masing dan aku pasti ada yang bakal jadi isteri orang selepas SPM betul tak ? 
sape sokong angkat kening sambil tutup muka booooooooo
harap apa yang kaurang impikan before SPM akan jadi kenyataan 

dari tadika hingga ke hari ini banyak sekali kenangan yang kita lalui ....
pahit manis kita tempuhi bersama ..
dulu masa mula mula jejak kan kaki kita ke tadika ..
kita meraung-raung nanges na balik rumah siap ibu ayah tunggu di luar ..
naik sekolah rendah kita daa pandai mula hidup berdikari tapi masa lagi ragu ragu sebab takut dibuli
dan naik sekola menengah kita daa mula tahu na kenal apa itu dunia ....



ketika ini kita baru belaja mengenal hurul , nombor dan alif ba ta .....
tiada siapa peduli mereka tidak pernah fikir tentang apa yang mereka tahu di masa datang dunia mereka penuh dengan gelak tawa tanpa kenal perasaan cemburu sedih atau sewaktu dengannya


makin jejak dewasa dek akal mula matang mahu mengenal apa itu cinta dan mahu cuba melakukan sesuatu demi cabaran arus dunia .. ahhh terlalu cetek untuk memikul tanggungjwab satu tanggungjwab hingga sanggup membebankan .. ini yang dinamakan tranformasi dunia ....
kerana dek akal yang cetek ramai remaja ditelan arus pemodenan *waitttttt ini bukan karangan bahasa melayu .. kebarangkalian aku terbawa bawa mood SPM ....

makin dewasa makin aku fikir apa akan berlaku pada masa akan datang ? adakah remaja kini ramai menyedari bahawa dunia makin hari makin na kiamat allahuakbar .... 
hanya ku panjatkan doa .. agar sentiasa ingin dibawah pelindung mu ya tuhan ....