HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Sunday, 7 July 2013

Ramadan Tiba


Assalamualaikum

Bila pandang tajuk entry Ieka harini rasa macam tak sabar nak sambut ramadan kan ? Semakin hari semakin melangkah dewasa bila tiba jee bulan Ramadan (bulan penuh kemuliaan dan keampunan) teringat masa zaman kanak kanak dulu ehehe , so tujuan Ieka update entry harini Ieka saja nak kongsi zaman kanak kanak Ieka dulu *macam dah tua jew aku ni .. Ieka pasti korang semua ada kenangan ketika puasa dibulan ramadan kan ? baik mengaku ? hahaha takpe jangan malu jangan segan semua orang pasti ada kenangan itu ..


Before puasa mesti ada pengumuman bila puasa , bila raya tu kan ? korang tahu tak masa zaman Ieka bila part tu mesti duduk depan tv sambil niat dalam hati jangan lahh puasa esok haa sekali bila orang tu umum kan puasa esok terasa mcm nak menangis katakaww bukan sebab malas nak puasa tapi ta ready na puasa masa tu pulak umur baru setahun jagung dua ayah dah suruh Ieka belajar puasa ..


haa atok ni selalu buat budak budak risau bila nak puasa hahaha XD , tapi setiap kali puasa mesti kita akan cari alasan nak mandi sebab apa ? boleh minum air paip lega katanyaa , bila keluar dari tandas nampak macam segar gituhhh padahall dah buka dulu .. Dulu Ieka masa first belajar puasa , puasa puasa jugak ahh tapi siap minum air lepastu cakap dengan ibu "akak nak sambung puasa" hahaha mana bole sambung kan dah batal niat tuh .. Paling Ieka ta boleh lupa masa puasa , kalau Ieka ta puasa ta dapat duduk semeja dengan orang yang berpuasa ketika berbuka terpaksa makan kat bawah menangis nangis .. Haaa siapa suruh nakal sangat nak berbuka awal kan ? senang jew kalau nak puasa penuh ayah akan cakap "siapa puasa penuh ayah bagi RM 30" sebab puasakan 30 hari kalau kurang daripada tu maknanya kita ta dapat haa duit raya RM 30 bila ayah bagitahu macam tuh fuhh menggelabah na puasa masa raya nant hahaha XD .. *zaman kanak kanak apa boleh berlaku .Haa part ni paling Ieka suka bila ternampak ibu tak puasa atas dasar tertentu mesti Ieka join the club sekali walaupun ibu ta kasik buka tapi lepas ibu belah dari dapur terus kidnaped gula gula dalam peti ais ..

Haa gila nakal kan Ieka masa kecik kecik dulu tapi mesti ada di antara korang dari nakal daripada Ieka , kalau ada share laa nak tahu jugak siapa paling nakal .. ehehehe 

No comments: