HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Thursday, 25 July 2013

Rules How To Be Real Man ?

Assalamualaikum

" A real man isn’t just a smooth talker or a guy who tries to fit in. "

Harini Ieka nak share tips how to be a real man ? Woahhh mesti lelaki yang akan baca post Ieka ni akan terasa tercabar rilekss brader , brader rilekss wa bukan nak bagi ego korang tercabar tapi wa na kongsi tips jee kot kot membantu lu ke .. *okay tukar version tana panggil (wa lu) ta sopan nahu ? 

A real man bukan memandang dari paras rupa atau berbadan sasa ataupun dompet berkepuk-kepuk , tetapi real man haruslah memiliki pendirian yang tegap macam badan sasa tu kalau korang tidak mempunyai badan seperti itu yang penting korang ada dompet berkepuk-kepuk kalau takde haa korang buat lah apa yang patut hihihihi .. Now baca apa yang Ieka nak bagitahu korang *kalau perempuan nak baca jugak pun boleh takde dihalau sama sekali ..




#1 Have Your Principles


- This is about who you're . Adakah korang mempunyai nilai prinsip hidup ? Adakah korang reka satu peraturan dalam hidup korang ? Prinsip seorang lelaki adalah jelas mentakrifkan kepercayaannya betul ke salah atau dalam erti kata lain seorang lelaki haruslah mempunyai tingkah laku yang baik . Ia tidak ditetapkan sebagai batu dalam hidup yang sentiasa berubah tetapi dia tidak mempunyai hubungan rapat dengan hati nuraninya untuk membezakan benar atau salah .

ada faham ? tidak faham lagi ? okay tengok point kedua pulak !

#2 His Word Is His Word

- Apabila seorang lelaki membuat janji dia akan buat tanpa sebarang alasan . Most people may not understand this logic but unless there’s no way he can keep his word he does everything he can to hold on to the promise he’s made . Dikira macam apabila dijanji harus berpegang pada janji haaa like that ahh . 

fakta no 2 ni mcm troublemaker betul haa .. takpe kita pergi ke fakta seterusnya ..

#3 Chivalrous

- Seorang lelaki yang sejati tahu bagaimana cara melayan seorang wanita , melayan dengan penuh adab dan memenuhi kehendak atau keperluannya . Korang perlu tunjukkan kasih sayang yang korang miliki tetapi ingat sebarang keperluan yang tidak penting korang boleh tolak dengan cara yang baik .

dah nampak tak game dia ? okay ada lagi .. oh yeay bg yg taktahu maksud chivalrous tu maksudnya adab atau sopan ..


#4 Respect And Humility

- Seorang lelaki sejati haruslah mempunyai sikap merendah diri dan menghormati orang lain . Tetapi dia akan membawa aura kuasanya itu dalam bentuk dengan penuh keyakinan atau ketegasan . Mereka sentiasa menghormati antara satu sama lain melainkan tingkah laku orang yang kurang sopan dan seorang lelaki sebenar akan sentiasa menghormati wanita dari segi umur tetapi mereka tidak akan menyakiti hati seorang wanita itu .

betul tu ? nak lagi ? okay kita sambung seterusnya .. 

#5 A Real Man Accepts His Fault

- Terima kesalahan yang telah anda lakukan dan tidak akan mengulangi perkara yang sama . Seorang lelaki sebenar tidak akan meletakkan kesalahannya di atas orang lain dan mereka akan mengakui kesalahan yang telah dibuat . Mereka juga memahami bahawa menerima kesalahan atau kekalahan tidak akan membuatnya lebih . 

itu baru namanya lelaki kan ? hihihi okay sebenarnya ada limabelas rules tapi Ieka tahu ramai dekat sana tak suka membaca so Ieka ringkaskan bagi lima ..

btw kalau Ieka ada salah taip tolong maafkan diri ini yew , diri ini datang nak share tips jee takde niat nak sakitkan hati sesape .. have enjoying our reading okay ..







No comments: