Makanan Di Kota Beijing


Assalamualaikum

Bagi Ieka habiskan entry pasal Kota Beijing untuk beberapa harini eh ? Sebab Ieka takde idea na update buat masa ni .. Masa Ieka terlalu suntuk untuk update entry entry yang bukan berkaitan Kota Beijing .. Lagi seminggu jee dapat tengok lappy lepastu takde dah , dah busy study semua .. 

So hari ni Ieka nak cerita pasal makanan di Kota Beijing .. Sebelum korang masuk ke entry kali ini mari kita imbas kembali entry lepas lepas ...

Trip To Beijing : Forbidden City , Tian An Men Square dan Acrobatic Show (( click here ))
Trip To Beijing : Masjid Di Kota Beijing (( click here ))

Bila cerita pasal makanan di China mesti korang terfikir akan benda yang tidak halal kan ? yess Ieka pun terfikir benda yang sama tapi alhamdulillah semua yang Ieka makan tu dari Restoran yang halal .. Macam mana kita nak bezakan Restoran Halal dengan Restoran Non-Halal ?


Restorannya mestilah berwarna hijau .. Kenaa warna hijau ? sebab hijau itu lambang kepada warna islam .. Tapi korang jangan terkejut tau kalau kedai dorang ada jual arak sebab dorang terpaksa jual kalau tak jual siapa nak datang .. 

Ok Ieka na cerita pasal menu utama waktu pagi .. pagi dulu yew abang abang , akak akak dan adik adik sekalian  .. Biasanya masyarakat di China bila breakfast mesti ada tiga menu utama antaranya nasi goreang cina , omelet dan juga kobis masak kicap .. Apa korang rasa kalau hari hari makan macamni ? sama ada korang tak perlu ambil breakfast atau terpaksa makan sampai termuntah muntah pelangi ? haa macam tu lah kehidupan Ieka selama seminggu di sana .. 

Menu di tengahari dan makan malam biasanya korang akan lunch pada pukul 12 pm dan dinner pukul 5 pm , menunya mesti 10 jenis lauk pauk .. korang mesti terbayangkan ada gulai , kari ? NO NO NO dekat sana takde gulai kari tau jangan sampai sana cari benda benda macam tuh pulak .. Korang akan dihidangkan 10 lauk pauk dan masakan berasaskan sayur sayuran .. ikan ? ikan dekat sana lebih mahal daripada sayur kalau ada ikan pun dari akuariam .. Kota Beijing memang terletak di tengah tengah negera China so diorang memang susah nak makan ikan ... Dan setiap korang punya hidangan pagi , siang , malam mesti wajib ada telur dadar .. 


antara menu utama di sana .. korang nampak tak dia bukan bagi pinggan makan tapi piring yang kecil kecil tu bukan mangkuk untuk hirup sup ok .. itu cawan untuk minum .. actually dorang dah suka dah makanan dan minuman kita .. korang nampak tak satay tu ? satay tu pun dah sukat pada kuantiti orang yang makan dikira macam kalau ada 10 orang dalam tu so maknanya satay itu mestu ada 10 cucuk talk boleh lebih ,, kalau breakfast pun sama air white coffee nya dorang dah sukat untuk beberapa orang lepastu tak boleh topup air melainkan air masak ..



nampak tak pinggan dekat situ ? mereka tidak mencampurkan pinggan mereka dengan yang lain lain (( non-muslim/non-halal )) ..

so sesiapa yang berkunjung ke luar negara antara tempat tempat yang tidak menghidangkan makanan pedas atau tak selera nak makan korang boleh pack serunding daging / ayam , belacan adabi , ikan masin , cencaluk tapun budu tapi korang kena pastikan barang barang yang korang tu masuk dalam bagasi .. sebab kalau bawak naik atas (( kapal terbang )) in sha allah dorang ambil ...

p/s : korang takut nak makan ? jangan lupa bawak jajan / snack takpun bawak maggi cup ok ..

5 orang komen :

Liza Licha said...

nice tips.. berguna jgk nnti nk pergi melancong. hehe

Farah Waheda Wahid said...

part makan ni akak memang payah sikit dan memilih sikit, kalau rasa tak kembang tekak tu okaylah... hu hu hu...

Nurfaezah Abdullah said...

sygnye diorang ade jual arak -.-

farah.fauzi said...

waa waaa waaa.. nak ole oleee :D

Abe Kie said...

thanks for sharing...kalau ada rezeki nak sgt ke China... done follow here..tq