Trip To Beijing : Great Wall

Assalamualaikum


menunggu putera hati yang tak reti balik Malaysia acececece

Kalau pergi China mesti dalam kepala ingat "Great Wall" atau lebih dikenali sebagai "Tembok Besar China" .. Finally niat di hati tercapai jugak sampai ke sana ..


Adakah di antara orang orang di Malaysia sanggu hiking sampai ke puncak ?
Alhamdulillah dengan izin Allah Ieka mampu mendaki untuk one tower .. 
Tapi harini Ieka nak share tips untuk hiking di Great Wall dan share gambar sekali ...


  1. Korang pernah terbayang tak "Great Wall" ni macam Bukit Broga ? kalau korang bayangkan baguslah sebab korang takde masalah nak hiking ..
  2. Sebelum korang sampai ke First Tower korang memang kena warming up dekat tangga kecil kecil dulu ..
  3. Kemudian baru korang akan naik ke Tower pertama yang mempunyai tangga sebanyak 200 lebih tangga yang tidak rata dalam erti kata lain tangga dia ada tinggi atau pendek so na naik tu agak berat jugak lah ..

jom kita mendaki Great Wall Beijing China ..

apa yang Ieka na cuba bagitahu kalau korang hiking dekat Great Wall ni kena slow slow tak boleh lelaju .. sebab nant penat if korang ta larat boleh rehat sebentar dekat tangga kalau dah ok baru hiking lagi ... korang mesti fikir kan naik susah tapi kalau turun senang kan ? tak sebenarnya terbalik kalau korang turun lutut longgar ** macam Ieka sampai ta larat nak jalan ehehe .. 




are you ready for hiking ? hike hike hike **pehh dah mcm Dora The Explorer plak haha



pemandangan dari atas .. sila gayat korang kalau panjat jangan tengok bawah sebab korang akan nampak tangganya curam ke bawah .. 


kalau korang nak hiking jangan waktu pagi tau confirm korang akan jadi Ice man hahah .. skrg tengah tukar peralihan musim so memang sejuk sangat ..



heshh ada jee paparazi dekat Great Wall ni ** dalam hati ya allah na mati aku hiking hahaha

dan bagi sesiapa yang sampai ke puncsk korang akan dapat sijil ..


Finally saya dapat sijil ehehe ...

Ok untuk next entry Ieka akan cerita pasal ulat sutera wahh nampaknya ada yang tak sabar yew ?

p/s : Good luck hiking Great Wall 

 

1 orang komen :

Nurfaezah Abdullah said...

whoaaaa bestnye. fae teringin nak naik great wall of china..