Tips Shopping Di Beijing

Assalamualaikum


Sebulan yang lepas rasanya banyak entry pasal Kota Beijing harini Ieka nak update tips shopping di Beijing , ok sebelum Ieka bagi tips ni korang mesti bole terbayang ulat sutera , teh ginseng dan foot massage kan ? kan ? tapi tapi Ieka na bagi tips supaya eng korang semua tak mudah ditipu ..


Ok sekarang ni Ieka nak bawak korang berjalan jalan ke tempat ulat sutera ...






sebelum korang beli sutera korang kena dengar apa yang apek hensem tu cakap haha pastu mula lah dia bodek kau suruh beli yang itu lah ini lah .. yang korang pun cair dengan ayat buaga bunga dia ..




nampak tak muka mak eden esaited haha ...



cepat pilih mana korang berkenan hehe see apek tu cuba tackle kami untuk beli sutera tuu hehe ..

lepastu korang akan pergi ke foot massage .. ok ni Ieka na bagitahu kalau korang buat foot massage dekat Beijing janganlah beli barang dia sebab dia suruh korang beli ubat dia padahal massage nya ta seberapa dia cuma picit picit semut .. lepastu mula lah cakap kau sakit tumit kena pakai ni laa apa laa so Ieka sarankan korang jangan mudah melting dengan doktor yang tidak bertauliah tuh .. kalau korang bawah umur 20 tahun dia tak picit .. korang nak tahu sebab apa ? dia kata budak kecik ta elok untuk massage padahal dorang tengok KAMI mcm takde duit haha wehh Ieka pun tanak ahh setakat picit semut Ieka pun boleh buat k .. Free Massage .. rileks tayah takut nak keluarkan duit .. 


and then korang akan dibawa ke kedai teh .. ehem ni lagi satu memula dia suruh korang rasa teh dia dah rasa kena beli selagi korang tak beli selagi tuh dia tak bagi keluar bilik ghasak korang ahh haha .. tapi Ieka bagi suggestion korang patut beli teh "sweet lover" .. kalau korang pergi tempat jade pun sama tak dan korang nak lepaskan diri dekat sana sebab korang akan beli jugak ..


setiap bahagian lain harganya ikut mata wang negara lah .. makin cantik jade makin bernilai mata wangnya hahaha


lagi satu Ieka cuma nak bagi tips macam mana tawar menawar dekat shopping compleks ..

Ok contoh korang nak beli jam bernama atau branded watch , harga nilai jam tu 1000 yuan bersamaan RM 500 .. so macam mana korang nak kurangkan harga lagi murah ? ok senang jee memula korang letak harga 80 yuan bersamaan RM 40 .. ok kalau dia geleng kepala korang up lagi 90 yuan kalau dia kata korang crazy .. korang up lagi 100 yuan kalau dia tak puas hati bagi harga dia sambil kata yes or no ? maknanya korang taleh nak tawar lagi , kalau dorg marah ke hapeh dulikan mereka memang macam tuh .. nant korang blah confirm dorang terkejar kejar kalau tak kejar maknannya dia memang tak bagi ...  ada faham ?


maka tutuplah tirai Kota Beijing kita selamat bercuti .. eh ? dah nak masuk new year hehehe






10 orang komen :

DIARI FARISHA said...

bestnya bercuti? nak buah tangan dari sana :)

msredcheesecake said...

yg bulat 2putih tu ulat sutera ke?

Mime MF said...

bestnyer g jenjalan....:D

cik amal said...

yg trick yg last tu amal pernah baca gak.. kalau nk tawar, biar smpai diorang marah2.. sbb mmg mcm tu..tp untung lah dapat g sana :(
nak g gak :(

TelingaBulat said...

nice sharing..entah bile akan kesanee

Ieka Farhana said...

DIARI FARISHA

Alhamdulillah best lah jugak .. ole ole ? alaaa dah lambat hehe

Ieka Farhana said...

msredcheesecake

yupss ulat sutera :)

Ieka Farhana said...

Mime MF

Jom lah jejalan ke sana hehehe

Ieka Farhana said...

cik amal

aah tapi ta payah amik hati dgn dorg .. hmm alaaa tak untung pun

Ieka Farhana said...

TelingaBulat

in sha allah kalau rezeki awak pergi ok :)