Follow Ieka @IekaFarhana

Sunday, 27 January 2013

Bila Blogger Jadi Maid ?

Sunday, January 27, 2013 1 Comments
Assalamualaikum

Hai korang dah lama rasanya Ieka ta lepaskan rindu Ieka dekat sini , na buat mcamana kan busy memanjang .. Mesti korang tertanya tanya "bila Ieka na BW sambil follow?" ahaksss cehhhh rindu Ieka apa ? sabarlah bagi Ieka update dulu , occay Ieka malas na cerita mana Ieka menghilang selama harini , Ieka rasa tak penting yang penting tajuk Ieka harini ..

"whats Ieka jadi maid ke?"

apa apa korang ingat kerja maid tuh haromm kee ? sekurang kurangnya halal dikkk ... HAHAHA tapi bukan Ieka yew semalam Ieka terjumpa satu buku ni



see apa korang rasa ? nampak jeee perkataan "blogger" otak aku geliga nak tahu apa makna disebalik tajuk ini ahakssssss ini sinopsisnya 

Boleh ke si blogger jadi maid ? Bagi Risya , sikit pun tak menjadi masalah buatnya . Asalkan dia tidak goyang kaki di rumah itu, sudah cukup baik. Rutin hariannya sebagai maid, tak adalah sesusah mana. Tapi yang buat susahnya, bila dia jumpa mamat poyo, Ash. Ash yang sering mengusik, membuatkan hubungannya dan Risya rapat. Bergurau dan bergelak ketawa sudah menjadi rencah dalam hidup mereka berdua. Tanpa diduga, Ash mahu Risya menjadi suri di hatinya saat Aimie, kekasih hatinya tidak hadir semasa majlis pernikahan mereka.

“Jadi, nak saya buat apa?”

“Awak kahwinlah dengan saya.”

Jodoh sudah tertulis buat mereka. Dalam keadaan terpaksa, mereka disatukan. Mulalah episod baru dalam hidup Risya. Memandangkan tiada rasa cinta dalam diri Risya, Risya dan Ash telah membuat satu perjanjian bodoh. Perjanjian yang menentukan sama ada status suami isteri itu masih kekal ataupun tidak. Dalam Risya mengharap perjanjian yang dicipta menjadi nyata, ada satu rasa hadir dalam dirinya buat Ash. Saat bahagia mula menyulam rasa, hadir Wafiy yang mencintai Risya dan muncul Aimie, kembali menagih cinta Ash. Akan bahagiakah hubungan yang Risya dan Ash jalinkan? Perjanjian apa yang dimeterai Risya dan Ash? Berjayakah Wafiy dan Aimie menarik perhatian insan yang disukai? Mampukah Risya dan Ash mempertahankan rasa sayang yang mula berkembang dalam hati? Atau, antara mereka akan ada yang berpaling tadah? Bila blogger mampu jadi maid, adakah maid mampu menjadi seorang isteri?


haaa itu sinopsis haihhhh bila baca cerita macam ni teringat blogger kita yang baru digelar jadi isteri dan suami .. sebenarnya yang menulis novel ini blogger jugak .. Best suka sangat cerita dia , ahaksss kak zati nak jadi mcm akak bole ? *memacam laa* kalau korang nak baca buku "Bila Blogger Jadi Maid?" bole terus ke blog Zati Mohd 


p/s : Kak Zati , Ieka daa termimpi Ash hahahahah apa apa pon novel akak superb Follow :)

Monday, 21 January 2013

Selamat Tinggal

Monday, January 21, 2013 2 Comments
Assalamualaikum

Harini aku akan pergi meninggalkan semua yang ada , aku akan tinggalkan keluarga terdekat dan sahabat rapat ku di sini , aku akan tinggalkan segala kenangan aku di sini , aku akan membuktikan diri aku yang boleh maju ke hadapan . Selamat tinggal semua mungkin ini entry terakhir aku , jadi kau tatap laa entry aku dengan penuh semangat kerana aku akan meninggalkan kamu semua tanpa teman atau sahabat blogger yang baik belaka . Terima kasih selama harini telah banyak membantu diriku yang lemah ini .. Terima kasih semua kerana setia bersama blog Ieka yang agak kusut mahsam .. Aku akan pergi tanpa hala tuju yang pasti tapi in sha allah aku akan balik bila aku sudah bersedia
*tarik bagasi menuju KLIA* segala pasport telah ku uruskan , segala tiket telah ku selesaikan cuma hendak terbang sahaja belum lagi dan aku ingin mengambil kesempatan untuk menyusun sepuluh jari ku yang comel loteh ini utk bermaafan *bukan Hari Raya* aku tidak kira aku ingin memohon maaf sekiranya selama ini aku banyak bergurau kasar atau terkecik perasaan korang aku minta maaf dan doakan perjalanan aku ke sana selamat sampai ...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
"selamat tinggal kawan ku , ta mudah aku pergi yo hooooo"
soundbackground
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Haihhh takkan daa meleleh airmata ahaksss ... dalam seminggu ini Ieka akan jarang update blog maafkan Ieka , Ieka terpaksa pergi bawak diri .. Ieka akan kembali setelah Ieka pulih , in sha allah nant kalau Ieka daa bersiap sedia Ieka akan jejak kan jari Ieka di atas keyboard lappy kesayangan Ieka ni..
Jangan risau Ieka tetap sentiasa BW blog korang tuh penting untuk melepaskan rindu ...


Selamat tinggal semua :) 
Doakan Ieka selamat sampai occay 

Ada Yang Berminat Nak Jadi Model Hijab ?

Monday, January 21, 2013 0 Comments
Assalamualaikum

Hai guys lamanya Ieka ta update blog kan ? saje jee na buat korang jadi rindu jenguk blog Ieka ni hihihihi ..
korang korang harini Ieka cuma na sampaikan apa yang patut .. 
Ada tak dikalangan readers ni berminat nak jadi model hijab ala ala model hijabista tuh ? ada tak ada tak ?
kalau ada jom join 'KARNIVAL KARANGKRAF' pada 1 hingga 3 Feb ni ...

Majalah Hijabista tengah cari new model kalau korang berminat bole laa mencuba naseb kan ? 

so bagi sesiapa yang berminat bole laa datang mencuba naseb , Ieka cuma sampaikan apa yang patut :) ohh yeay tempatnya dekat karangkraf yew kawan kawan datang jangan ta datang


caranya ? 


haaa kalau tak nampak tekan gamba kat atas tuh 


kalau nak tahu lebih lanjut bole ke Fan Page Hijabista Magazine

p/s : sorry Ieka cuma promote apa yang patut kan



Tuesday, 15 January 2013

Hot Sales : Loved Promotion

Tuesday, January 15, 2013 0 Comments
Assalamualaikum

Today on my first time buat promotion hope ada yang sudi na beli , macam Ieka beritahu dekat wordless wednesday #4 tadi yang Ieka na open kedai shopping .. so untuk permulaan ni Ieka na jual dua barang kalau dapat sambutan nant , baru Ieka jual bebanyak k :) occay Ieka tana buang masa korang apa kata 

Let's Go Shopping

Wedges Shoes ( CHARLES&KEITH)


pandangan depan


pandangan dari empat sudut 

Harga Asal : RM250
Harga nak dijual : RM100 free shipping
Condition : Good Condition *Ieka belum guna kasut nih
Material : Light Blue
Size : 6 or 7

Red Blazer (SILVER LINING)



Harga nak jual : RM70 termasuk postage
Size : M
Condition : Good Condition Ieka belum pakai lagi 
ada zip di situuu

SOLD OUT !


kalau berminat boleh hubungi Ieka di teenager.violet2@gmail.com

cepat cepat ia terhad
benda ni semua limited 

p/s : Hope ada orang sudi support Ieka :) terima kasih


Monday, 14 January 2013

Jom tingkatkan followers sampai lebam

Monday, January 14, 2013 22 Comments
Assalamualaikum

memandang tahun ini Ieka free sambil goyang kaki di rumah better Ieka layan segmen ini
bagi sesiapa nak join boleh pergi ke entry yang ini



banner yang sangat comel :)

jumlah followers Ieka harini 1/15/2013 tepat jam 2.08pm sebanyak 847 followers :) terima kasih kepada sesiapa selama ni sudi follow Ieka

p/s : tuan blog Ieka daa follow :)

Fobia

Monday, January 14, 2013 4 Comments
Assalamualaikum

Harini Ieka nak teruskan lagi update blog sampai ke lubang cacing , Ieka ta sangka Cik Lyeen review blog Ieka dekat entry ini terima kasih Cik cupcakes eh ? agagagagagaga . So back to topic Ieka nak tanya ada tak dalam kalangan readers Ieka fobia dengan something ? sebelum Ieka cerita pengalaman Ieka tentang fobia , Ieka nak kenalkan apa maksud dan lain lain lagi ...

Maksud Fobia ??
-sejenis perasaan takut kepada sesuatu yang menakutkan

Macam mana bole berlaku ??
-pengalaman ngeri yang sering dialami seseorang sehingga menjadi fobia

Fobia dengan Paranoid sama tak ?
tak sama sebab Fobia sejenis perasaan takut yang normal yang masih lagi boleh dikawal tetapi Paranoid merupakan sejenis perasaan takut yang luar biasa yang sukar hendak dikawal ...

Faham ta ?

so today harini Ieka nak habaq dekat hangpa semua tentang pengalaman cek pasai fobia ...

sebenarnya Ieka takut dengan vacuum ! HAHA , vacuum APAKAH ? alaa yang sedut sisa sampah tuh



memang setiap kali ibu tengah vacuum konfem kaki Ieka naik ke atas sebab takut kaki Ieka kena sedut .. kekadang adik punya jahat dia angkat tempat sedut tuhh hala ke tempat Ieka .. sebab apa Ieka takut ? sebab Ieka takut kena sedut HAHAHA mcm cerita kartun pulakkan .. kekadang ta masuk akal Ieka punya imaginasi tuh kehkehkeh --" ada kee berita harini btw "seorang budak kecik mati akibat kene sedut dengan vaccum" hahahahahaha XD k memang tade kan ? tapi Ieka tatau , setiap kali dengar bunyi mesti kaki letak atas sofa tapun masuk dalam bilik hehehehehe ..

itu pasal vacuum kedua pasal washing machine yang manual punya



Ieka ni bab basuh kain oke tapi bila bab na keringkan kain memang low sebab dulu time Ieka tengah keringkan kain tetiba dia bunyi mcm na makan Ieka then tetibe bunyi benda jatuh pergi dapur tengok tempat tutup tuu pecah HAHAHAHA sejak daripada harituh Ieka terus tana keringkan kain lagi ..

and last ni biasa laa fobia cinta *tajuk lagu Nashrin* hahahahahaha

bagi Ieka ramai kot yang senaseb tapi Ieka lagi takut Ieka na tidur sampai boleh teringat kata kata ex Ieka dulu sampai Ieka terjaga sampai pagi , tapi bagi Ieka itu normal so sekarang Ieka rasa takut na percaya kata manis lelaki lagi serius ,, lagipun Ieka tengah searching for new boyfriend .. ehem ehem sesape single tuu isi borang dulu yew hahahahahahahhaha :p


p/s : Ieka selalu napak perkataan ABAI dekat signboard maksudnya "Aku Benci Anwar Ibrahim" ke ? hahahahahahahaha

Friday, 11 January 2013

Pendidikan Blogger

Friday, January 11, 2013 3 Comments
assalamualaikum

Hai kalian semua , da faham ta konsep 'cinta itu ibarat menunggu bas' ? kalau ta faham sila ke entry tadi :p 
semalam kan ada mahluk jahat sakat Ieka sampai na terjatuh katil naseb baik my persia cat selamat Ieka 
tengok ni dia buli Ieka



// tekan gamba tu biar kasik jelas \\

HAHAHAHA 
rasa mcm na pergi dekat dia cubit lengan dia sampai bengkak hahahaha XD tapi naseb baik jauh kan 
ada ke patut cakap mcmtuh ...
tapi Ieka ada tengok buletin utama semalam yang Menteri Pendidikan Malaysia na buat satu pendidikan baru di sekola


Korang tahu tak menteri pendidikan malaysia na buat satu pendidikan baru untuk pelajar sekolah ?
korang tahu tak ? haaa ni Ieka na kasik tahu laa , mehh rapat sikit Ieka na ceghita bagi yang telah terlepas pandang .. Menteri pendidikan malaysia na buat "pendidikan blogger" khas buat pelajar yang naik tingkatan 4 dan 5 .. pendidikan blogger bermula dari batch 97 .. so Ieka tahu mesti kebanyakkan adik adik yang mempunyai blog daa pakar kan pasal selok belok dunia blog ni ..

korang ta percaya betul laa cuba tengok gamba ni


betul kan ? korang tana percaya sudah bagi yang nak tahu info lebih lanjut kita teruskan membaca ..

untung laa korang kan , asal lepas jee batch 95 mesti na bubarkan sistem baru ,, ta achi :(
kelayakan na amik kos ni senang jee 

apa syarat kelayakan ?

- kena wajib lulus dalam semua subjek
- sekurang-kurangnya BM dan BI ta dapat D atau C ..

itu sahaja .. yang Ieka dengar lahai makin jeles Ieka tengok adik adik sekarang ni confirm lepas ni mesti hari hari na pegi sekola kan ?

korang still tana percaya oke meh scroll ke bawah dengan keadaan slow motion

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Korang still tana percaya jugak ke ? betul la
Ieka pun terkejut mcm tipu jee kan tapi Menteri Pendidikan Malaysia siap tulis dalam fan page dia lagi
kalau na tahu sila scroll ke bawah lagi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
lagi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
anda hampir berjaya 
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


yeahhhh itu dia

ANDA SUDAH DITIPU 

TAHNIAH ..

HAHAHAHA
jangan marah nanti kene jual :p 


Thursday, 10 January 2013

Cinta Itu Ibarat Menunggu Bas

Thursday, January 10, 2013 8 Comments
Assalamualaikum 


Cinta itu ibarat menunggu bas

kenapa bas ? kerana 

Bas itu berkala walaupun lambat atau cepat ia pasti akan datang , cuma kita perlu sabar menunggu sehingga datang . Apabila bas pertama sudah datang tetapi kita tidak naik mungkin sebab ramai penumpang ataupun sebab mahu menunggu bas seterusnya sekiranya kita menunggu bas seterusnya tetapi bas yang sama terlalu padat dengan penumpang mungkin kita boleh ambil teksi atau kemudahan awam yang lain , tetapi kita masih menunggu sehingga bas itu kosong .. 

Sama seperti cinta , cinta akan datang dengan cepat atau lambat dan kita menunggu seseorang yang tidak pasti akan jadi hak milik kita tapi kita tetap menunggu sehingaa hatinya terbuka tak pun kita boleh 'move on' tapi bagi sesetengah orang perkataan 'move on' terlalu sukar dia na tinggalkan seseorang yang dia lebih sayang tapi dia lebih sanggup menunggu orang itu sedangkan orang itu banyak menyakitkan hatinya .. Kecuali dia akan pergi sekiranya cintanya tidak pernah dihargai mcm bas..

Kalau kita terus menunggu bas seterusnya adakah bas seterusnya akan kosong ? mungkin ye mungkin tidak .Takkan kita na menunggu sehingga bas ksong alamaknya sampai ke tahun depan ta habes kan .. ? sama seperti cinta orang da taknak kenapa kita tetap tunggu ? awak ta rasa dia memperbodohkan awak ? lebih baik orang cari penganti lain supaya hati awak tidak rasa sakit lagi ..

Awak cinta ini memang ibarat menunggu bas tapi kita mesti menunggu seseorang dengan penuh kesabaran takkan nak tergopoh gopoh ? nant menyesal tak sudah macamana cuba fikir fikir kan ?

kenapa perlu tunggu bas kosong baru nak naik ?

Kalau naik bas yang tiada penumpang lebih selesa daripada bas yang padat dengan penumpang kan ? sama mcm cinta kalau awak kejar cinta orang yang telah dimiliki adakah awak selesa kena bahan dengan orang lain ? tidak tahan kan ? jadi awak nak pilih yang mana bas yang tiada penumpang ke atau bas yang ada padat dengan penumpang ?

p/s : cinta itu ibarat menungga bas :)


Wednesday, 9 January 2013

Dia Segala-galanya

Wednesday, January 09, 2013 2 Comments
Assalamualaikum 

Hai semua , apa khabar ? sihat ? cehh update gaya ala ala daa lama ta sentuh blog ni padahal baru jee semalam update daa harini update lagi lalalalalalalalalala~ oke entry ini khas buat orang yang sayang dan orang yang telah banyak jasa dalam hidup saya !! siapa ? pakwe baru ek ? mana ada pakwe baru -.-" tade orang pun na dekat kita HAHAHA gedik kaa gedik daa ada orang nak tapi terpaksa lupakan sebab na kejar degree huhuhuhuhu *angan besau giloss* so back our topic ,, siapa dia ? siapa dia ? haa kena baca samapai habes dulu ..

orang yang saya cakap kan tuh adalah



















itulah pakwe saya tiada lama tiada baru , dia sentiasa ada bila saya tade duit hahahahahhaha *kuangajoo kaa* harini 9/1/2012 merupakan hari tua ayah Ieka yang sudah berabad umurnya yang ke ? ehem itu rahasia .. terima kasih kerana telah membesarkan saya dari kecik sampai ke besau tua mcmni .. saya mintak maaf ayah sebab saya ta mampu buat terbaik buat ayah , saya selalu gagal utk dapat kan keputusan yang dapat membangga ibu dan ayah . saya selalu berfikiran buruk dan selalu cakap "ayah taa sayang akak , dia sayang adik jee" huarghhhhhhhhh *menanges* ... Ayah maaf kan akak kalau akak banyak kuangajooo dengan ayah selama harini :') .. saya sentiasa doakan ayah panjang umur dan murah rezeki .. Aminnnnn .. mana ada seorang ayah sanggup melihat anaknya dalam kesusahan , ayah saya banyak mengajar cara hidup susah ayah saya tana saya hidup senang sebab kekayaan bukan segala-galanya ..

Akak na cari bakal imam akak mcm ayah , ayah yang kuat kerja , ayah pandai menguruskan perbelanjaan masa depan , ayah yang penuh tanggungjawab , ayah sangat sporting .... Ieka kalau bole na cari orang yang pandai jaga akak macam ayah biar akak ta sesat jauh .. Ayah akak mintak maaf lagi sekali dia daa sakitkan hati anak ayah , dia daa tinggalkan saya ayah , saya janji ayah saya takkan tergopoh-gopoh mintak restu ayah dan ibu saya janji ituuuuuu ... 


TERIMA KASIH AYAH KERANA TELAH MEMBESARKAN ANAKMU INI..


SALAM SAYANG DARI SAYA
iEKA FARHANA

HAPPY BIRTHDAY AYAH 

Tuesday, 8 January 2013

Peramah Di Sini Tak Bermakna Peramah Di Luar

Tuesday, January 08, 2013 3 Comments
Assalamualaikum



Dah lama ta buat tajuk panjang mcm highway , dah lama ta jadikan blog ni dalam suasana ceria cuma baru semalam cari akal apa mahu dihidangkan untuk kalian yang sudi bersama Ieka sehingga kini walaupun blog ni mahsam dan kotor HAHAHAHA. Terima kasih uolls  jasa korang akan di kenang sampai bebila in sha allah Ieka takkan lupa *sebenarnya na bodek korang* .. So cuba tengok tajuk kita malam ni sweet tak ? sweet tak ?

Peramah Di sini Tak Bermakna Peramah Di Luar

sweet kan ? maksud disebalik tajuk ialah anyway ramai yang cakap Ieka tersangat friendly dekat  twitter and blog .. facebook ? abaikan da tade kenangan terindah lagi di situ anggap jee facebook daa tade pape k HAHAHA ... terima kasih la yew siapa yang cakap Ieka friendly tapi kenyataannya tak .. saya ta peramah semana awak semua tengok dimana saya berada sekarang . saya seorang budak belasan tahun yang pemalu dan pemalu ulang sekali lagi PEMALU *tunduk kepala* *menanges teresak esak* saya minta maaf pada realitinya saya seorang pemalu yang ta kena tempat , tapi orang pemalu ni sebenarnya lebih elok di ajak kawan kan ? *cehh* first time jumpa memang memalu tapi bila daa kenal lelama haa baru awak semua tahu , saya takkan bagi awak pegang gelaran "ratu kepoh" hehehe comel kan ? tapi saya rasa saya memang comel *ehh Ieka jangan mcmtuh ta elok ta elok* saya peramah dalam alam maya sebab ta nampak muka so suka hati saya laa na mention nama korang kat mana mana kecuali facebook HAHAHA .. tapi kalau jumpa ya ampun korang akan kenal Ieka yang pendiam , pemalu dan boleh dilabelkan perempuan melayu terakhir ... comel kan ? comel kan ? tapi uztaz saya cakap jangan jadi gadis melayu terakhir sebab ?

sesiapa yang jadi perempuan melayu terakhir perempuan itu merupakan perempuan yang terlambat hendak bertaubat wallahualam ..

saya tak nak jadi perempuan terakhir la tapi saya nak jadi perempuan ditengah tengah hahahhaha saya ni kelakar kan ?*wehh annoying adalah*

p/s : fuhhh ayat skema guna saya awak HAHAHA , rasa mcm tade function na update kan ? sila jangan baling batu dekat saya sekian 

Monday, 7 January 2013

Salah Ke Aku Cakap ?

Monday, January 07, 2013 3 Comments
Assalamualaikum 

Hai betul ta Ieka cakap masa SPM dulu lepas SPM ni Ieka na jadi blogger tegar kan  ? see hari hari Ieka update walaupun satu hari satu post yang penting Ieka update kan ? kan ? * ta masuk tajuk*

humm na tanya pendapat korang , contohnya korang tegur seseorang tuh guna ilmu agama tapi ada orang lain menyampuk and then cakap mcmni "kalau ilmu agama di dada masih belum cukup jangan sesuka tegur orang dengan agama" ehh ? apa masalah dia ni ? oke sebenarnya ceghitanya begini
Ieka memang suka tengok post dekat FB *dalam hati benci* then Ieka terjumpa one post ni , post ni daripada salah satu hot guys Ieka di sekola tuhh..update post dia berbunyi begini

" Aq igt laki jew yg playboy
pmpon pon smew playgirl 
aq rsew menyesal sbb aq men kn prsaan pmpon 2 last year"

*dengan ayat WEMpppItZZzzzz nya*

yhen Ieka menyibukkan diri kat situ dengan berbunyi begini

" thats Qada dan Qadar , lain kali jangan memainkan perasaan perempuan #JustSaying"
and publish


lepas 10 minit kemudian datang seorang mamat ni then dia na tegur aku arr

" jangan buat main dengan agama , lagi lagi yang berkaitan dengan perasaan"

then habes jee baca ayat tuh Ieka rasa mcm na stalk siapa laa orang ni , ehh panas kot kalau orang sound macamtuh tapi memang salah Ieka jugak sebab Ieka cakap pasal agama XD .. ohhh takkan laa Ieka na komen dekat status budak tu macamni "thats KARMA" korang dalam islam mana ada KARMA dalam islam ada Qada dan Qadar , kalau Ieka cakap Karma nanti ada orang cakap aku hindu pulak hahahaha tapi memang laa lepas dari tuh Ieka pun terus block FB budak tuhhh termasuk yang hotguys tu kay ,, then aku pun terus deactivate FB sebab aku rasa ta guna yew aku on FB tapi tade function ...

Sunday, 6 January 2013

Debaran Kian Terasa

Sunday, January 06, 2013 0 Comments
Assalamualaikum

Hye korang semua , sihat ? da makan ? tapun ada yang da menghadap depan tv dulu agagagagagaga ... Harini 6 Januari 2013 , ohh nak btw selamat hari jadi Rizwan yang ke 19 tahun untung laa masih muda lagi wkwkwkwk -,-" memang sangat untung birthday dia malam ni ada Anugerah Juara Lagu 27 ..so back to out topic yeay malam ni akan menentukan juara AJL 27 agak agak siapa ?



antara finalis finalis yang akan membuat persembahan malam ini
  1. Adira & Hafiz - Ombak Rindu
  2. Amir Jauhari - Tanpamu
  3. Black & RJ - Teman Pengganti
  4. Yuna -Terukir Di Bintang
  5. Shila Amzah - Patah Seribu
  6. Stacy - Pelangi Senja
  7. Hazma & Amy Search - Simetri
  8. Bo Sanctuary - Lagu
  9. Jimmy Palikat & One Nation Emce - Anak Kampung
  10. Azlan & Typewriter - Idola
  11. Hafiz - Ku akui
  12. Mojo - Andai Ku Bercinta Lagi


First performance ada Faizal Tahir dan Misha Omar dan malam ini tema kita ekspirasi muzik , agak agak korang laa siapa yang bakal merampas tahta pada tahun ini ? Ieka pilih Najwa Latif laa HAHAHA XD *ta masuk* nak tahu jangan lupa saksikan pada pukul 9 malam ini bagi sesiapa ta dapat tengok secara live dekat tv bole pergi ke http://www.anugerahjuaralagu.com

Saturday, 5 January 2013

Berniqab

Saturday, January 05, 2013 2 Comments
Assalamualaikum

Hai kalian *lelambai tangan* dengan harapan awak semua nampak saya .. Untuk pengetahuan semua Ieka daa buat keputusan Ieka takkan kerja sampai ambil result SPM *tapi kenapa?* sebab I'm not ready to working *cehh Ieka speaking London siak XD* oke now back to our topic . Did you know niqab ? you don't  know yeay ? Niqab is Purdah , korang tahu kan Purdah ? kalau taktahu ada gamba di bawah





ini contoh orang berniqab , sebenarnya kan Ieka rasa tenang bila melihat mahluk ciptaan Allah berniqab hati Ieka rasa mcm tade pape yang berlaku . Ieka pernah btw ibu ieka yang Ieka na berniqab ..

Ieka : ibu akak rasa akak na berniqab lah 
Ibu : kenapa kamu na berniqab ?
Ieka : sebenarnya akak suka tengok orang berniqab nampak tenang jee
Ibu : in shaa allah suatu hari nant 

kekadang kan rasa mcm na tahu siapa disebalik wajah berniqab tu kan .. mesti terlalu manis wajah perempuan berniqab itu .. 



p/s : apa pandangan korang terhadap perempuan berniqab ?


Friday, 4 January 2013

Kenapa Aku Sering Diuji ?

Friday, January 04, 2013 5 Comments



Ya Allah kenapa aku sering diuji dengan pelbagai dugaan yang aku tidak mampu lalui ? Kenapa engkau memilih manusia lemah seperti aku untuk diuji ? Sejauh mana engkau akan menguji kesabaranku ? Adakah aku mampu melalui dugaan yang engkau beri ? Ya Allah yang maha mengetahui , sekiranya kau memilih aku untuk melalui setiap dugaanMu berikanlah aku kekuatan dan ketabahan . 

When Allah tests you .
It is never to destroy you .
When He removes something in your prossession ,
It is (only) in order to empty your hands ,
for an even greater gift !
- Ibn Al Qayyim-

La Takhaf Wa La Tahzan Innallaha Ma'ana..
" jangan kamu bersikap lemah dan jangan pula kamu bersedih di hati ....

Setiap airmata yang jatuh biarlah menjadi penawar yang bisa melembutkan hatiku yang lemah agar dapat memberikan kekuatan . Hati rasa sayu bila mengenangkan setiap dugaan yang tuhan beri , hati sering menanyakan soalan sama sehingga tiada jawapan yang pasti dan dimanakah setiap soalan itu akan berakhir ? cuma Allah sahaja tahu sampai bila aku harus begini sampai bila aku kena tahan dengan perasaan seperti ini .. 

setiap ujian yang ALLAH bagi pasti ada hikmahnya
semakin ALLAH sayang kepada seseorang hambanya ,
semakin ujian buat dirinya 

Sesungguhnya aku tidak mampu untuk meneruskan lagi ujian yang engkau berikan , panggil sahaja malaikat maut untuk menarik nyawa ku tapi sebelum malaikat maut menjemputku aku berharap segala amalan ku di duniawi ini cukup di bawa ke akhirat , supaya terlepas dari azab siksa kuburMu ya allah .. 

Wednesday, 2 January 2013

Cerita Seram : Spirit Of The Coin

Wednesday, January 02, 2013 6 Comments
Assalamualaikum

Hai kalian , so how are you today ? ehem semalam Ieka ada btw Ieka masuk kerja kan harini , harini masuk pkul 11 pagi Ieka berhenti kenapa ? Oke tadi kan my first time pergi kerja dekat kilang kopi , guess what ? membe Ieka daa warning jangan pegi sebab memenatkan tapi Ieka degil na pergi haa kau , sampai jee kat kilang tuh ya ampun orang situ sombong gila na mampuih ,, oke Ieka msuk kerja , kerja Ieka cuma lekat kan paket kopi tu guna mesin , memang laa first tu lembab na mampuih kan sebab kita baru first time mencuba then datang sorang akak anjet anjet baguihh dia sound Ieka mcmni "ambil orang lama lebih bagus daripada orang baru" daa laa cakap depan aku dengan pekerja kat situ dalam hati Ieka na jee sound mcmni "ingat aku hadap tempat mcmni" then msa Ieka na hulurkan packet kopi tuh dia merungut pehh mcm na lempang muka kakak ni pakal  daa tua .. Lepas tu pukul 11pagi tuh ada rehat , Ieka btw kawan Ieka na balik malas na kerja sini akhirnya Ieka balik .. tido kat umah lagi best daripada kerja yang ntah pape tuh grr~ kawan Ieka pun ada cakap orang sini pegang duit RM40 pun daa berlagak kaya .

Oke back to our topic semalam Abg Ben buat segmen #RESPONANDA tapi semalam #RESPONSERAM , Abang Ben suruh cerita pengalaman memasing mcmni




// klik gamba untuk lebih jelas \\

lepastu Abg Ben dok meRETWEET tweet lain tetiba Ieka ternampak satu tweet mcmni bunyinya ......




// klik gamba untuk lebih jelas \\

tetiba Ieka teringat dulu Ieka pernah main "spirit sprit of the coin" , memang best .. mesti ramai kata eh kenapa main benda tu kan khurafat .. time tu masih bebudak lagi so taktahu arr benda tuh elok ke tak .. daa besar besar ni tahu arr benda tu elok ke tak kan .. cara permainan dia memang senang Ieka masih ingat .. AMARAN KERAS ! Jangan lakukan di rumah :) .. nama selain spirit of the coin nih OUIJO BOARD .. actually permainan ni utnuk berhubung dengan roh jahat ta silap Ieka dalam islam mana ada roh jahat , bila daa mati terputuslah hbungan manusia di dunia ini .. kalau nampak pun tu pun iblis ..

Cara permainan : pertama kena sedia satu wang syiling 20 sen ataupun 50 sen yang lama dalam erti lain wang syiling yang warnanya daa karat .. Kedua perlu sediakan satu kertas untuk tulis huruf A-Z , nombor 0,1-9 dan letak YES or NO di bahagian tepi jangan lupa letak home kalau taa roh tuh tana balik ketempat asal ..


biasanya permainan di main 3-4 orang , orang yang main tu kena letakkan jarinya pada duit syiling tuh . kemudian ketua kumpulan tersebut kena menyeru mcmni


"Spirit, spirit, spirit of the coin please come to the coin, communicate with me to know mystery,"
sebanyak tiga kali


kemudian duit syiling yang dipegang mula bergerak dan kita bole nampak benda tu gerak ke "yes" masa tu kita bole test power dia ...

sebenarnya bagi sesiapa yang nak tahu sangat cerita sebenar spirit of the coin ni bole pergi ke entry ini dan entry ini tolong jadikan cerita mereka berdua ini sebagai pengajaran

" sedangkan ramai lagi manusia boleh berkwan kenapa mahu bermain dengan iblis"



Tuesday, 1 January 2013

Entry Baru Untuk Tahun Baru

Tuesday, January 01, 2013 1 Comments
Assalamualaikum


Buat pertama kalinya kepada barisan para blogger mesti dah update new entry tahun 2013 pada pukul 12am tadi kan ? untungnya (: so today Ieka pun ta ketinggalan na update blog pada tahun baru memandangkan tempatnya masih ksong .. cakap pasal azam rasanya ramai da pasang azam untuk tahun ini kan ? yes semua tidak terkecuali termasuk Ieka .. so untuk entry baru pada tahun baru adalah mengenai azam , kalau cakap pasal azam jee mesti berbunyi begini

"Azam aku tahun ini nak searching for new boyfriend/girlfriend ....."

tapi ta mengapa , korang cakap lah macamtuh sebab itu dapat membakar semangat korang na move on daripada terus menunggu bekas korang cari balikkan .. 

anyway sekarang ni biar azam kita tahun ni tercapai , jangan beriya iya pada awal tahun last last akhir tahun tade apa yang berubah so untuk tahun ni azam Ieka adalah :-

Azam di alam maya

- ingin menjadi seorang blogger yang berwawasan dalam semua aspek 
- ingin menjadi icon terbaik buat semua orang ta kira kecil atau dewasa 


Azam di alam nyata

- ingin menjadi yang lebih baik daripada yang semalam
- ingin menjadi seorang insan berguna pada masa akan datang 


actually my azam tersangat simple tahun ni selebihnya terletak dalam diri , in sha allah doakan Ieka untuk berubah ke arah yang penuh kejayaan ..





Tips Memasang Widget Followers

Tuesday, January 01, 2013 0 Comments
Assalamualaikum

Hai kalian , rasanya daa lama kan Ieka ta bagi tips berguna untuk for newbie .. *alaa baru dalam dunia blog ada hati na bagi tips pro* heshhh tape kan kalau kita kongsi ilmu jangan kedekut ilmu ye .. so tonite Ieka na bagi tips mengenai widget followers .. Widget followers terdapat dua jenis

yang ini


dengan yang ini


tapi apa perbezaan antara kedua duanya ? haa sebelum tu nak tahu apa perbezaan nya kena tahu maksudnya terlebih dahulu korang tahu tak maksud widget followers ni apa ? maksudnya untuk menambahkan/meningkatkan kenalan kita dengan orang lain . sekarang baru kita boleh cerita , apa perbezaan gambar 1 dan gambar 2 .. Sebenarnya , Ieka baru tahu widget followers seperti gambar 2 tu lebih elok daripada gambar 1 , Amercorner pernah tegur Ieka waktu ketika dahulu , widget followers yang gambar 1 satu terlalu sukar untuk orang follow maksud Ieka di sini kalau ada 100 orang follow anda tapi ta sampai 100 pun sebab widget followers gamba 1 terlalu lemah , cuba korang tengok blog otai otai kita semua pasang widget followers mcm gambar 2 tuh , sebab memudahkan orang lain follow anda , ta kesah laa korang punya followers sikit ataupun banyak . cuba korang banyakkan , if korang join segmen then korang ta pasang widget followers seperti gambar 2 tuh orang yang na follow korang terus tade mood na follow sekurang kurangnya pasang yew adik adik bagi yang gunakan template blogskin bole laa edit widget followers anda dengan betul :) sekrang banyak tutorial .. 

so korang daa fikirkan apa yang Ieka kasik tahu ni ? so ayuhlah letakkan widget followers gambar 2 ke bahagian sidebar atau bawah header tapun letak di bahagian bawah post ..

p/s: esok Ieka daa start kerja , rasanya update lelambat seperti selalu , BW tu wajib :)