HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Thursday, 31 October 2013

Easy Peasy Giveaway by FD Part 2



jom join GA 



Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Set Shawl Cinta Jannah x 2, Dress x 2, Inner Magic + shawl x 3, Topup RM30 x 1, Topup RM10 x 1, Topup RM5 x 1, Novel Love You Mr. Arrogant x 1, Button Badge Blogger x 6, Inner Bawal x 3, Miniature Watch x 1, Doodle x 1, dan Coklat Oreo x 1.

Easy Peasy Giveaway dianjurkan oleh Fatin Diana dan disponsor oleh Fatin Diana, Liliy Scarf, Blog Ieta, Daily Dress, Rubiey Scarf, LAC Touch Boutique, Miniature watch Malaysian Seller, Afifah Anuar, KAMI Banner Design, dan Chocolate A M.

Tamat 8 Nov 13, 10 malam


Good LUCK

New Life New Family And New Friends


Assalamualaikum

Hye kalian semua ..

Wah dah lama tak update bukan kata seminggu tak update hampir sebulan .. Bulan lepas duduk bersembang dengan blogger kita FD .. haha saje takde kerja ..




saje mesra alam jeng jeng korang dah nampak sebab utama Ieka dah lama sangat tak update dan sebab kedua memang busy sangat .. act Ieka tak sombong kalau korang nak tahu semana friendly Ieka boleh lah follow twiiter Ieka hehehe promot promot ..

Busy apa eh sampai dah nak sebulan tak update ? 
so mari dekat mari rapat Ieka nak cerita hehe ..


Tajuk Ieka malam ni macam serious kan ? actually tinggal lagi 24 hari Ieka nak tinggalkan JB dan mula menetap di negeri orang dan negeri orang tu takde jauh mana tapi agak jauh dipelusuk dunia .. Jauh daripada ibu ayah cuma ada kawan , tu kawan baru mungkin rasanya sekarang Ieka perlu hidup berdikari kot yelah Ieka dah setahun duduk berehat di rumah so dah tiba masanya perahkan otak balik dan jari ni tak sabar nak amik pulun pulun assignment hahaha tamaknya .. 

mesti korang tertanya mana lah Ieka akan pergi lepas tinggalkan JB ? cewahhh bunyi dia macam nak tinggal dekat Korea (( tempat harapan nak sambung phD )) huhuhu anyway tanak bagitahu cuma Ieka boleh bagi clue jee , Ieka akan sambung belaja tapi dekat tempat Ieka belaja tu ada dua orang blogger perempuan study sana .. nak kata dua dua femes ? boleh lah femes sebab yang sorang tu penah jadi review pilihan abang ben ashaari .. teka ah teka ah kalau dapat teka Ieka bagi choki choki .. hmm in sha allah kalau takde aral melintang Ieka akan belaja sana selama 3 tahun .. korang doakan Ieka supaya dipermudahkan urusan okay ? 


p/s : rasanya tu jee na bagitahu takpe nant kalau ada benda menarik Ieka update in sha allah Ieka takkan pernah lupakan korang (( silent readers ))

Sunday, 13 October 2013

When I Was A Kid

Assalamualaikum

Harini Ieka nak ajak abang abang . akak akak dan adik adik untuk imbas kembali zaman zaman korang dulu dulu kala , dikirakan macam buang balik ... instead of throw back

Tetiba terasa rindu nak jadi zaman budak budak hingusan tapi Ieka bangga sebab dah nak dewasa pasti dunia dewasa lebih mencabar daripada zaman kanak kanak .. Ok berbalik kepada tajuk , Ieka rindu time masa main permainan yang memenatkan berbanding main batu seremban , main pondok pondok atau kahwin kahwin Ieka lebih suka benda yang memenatkan sila fahamkan lagi memenatkan hihihiihi .. Ishh Ieka ni tahulah sekarang dah malas nak update blog tetiba update harini nak buli orang pulak kekekekeke .. 

Anyway benda yang Ieka paling rindu bila balik bandar (( kampung tu macam kampung )) mesti korang takkan penah miss main benda ala ni

Polis Entry One Two Jaga

Masihkah korang ingat lagi akan permainan seperti ini ? cara nak bermain permainan seperti macam ni , first of all korang perlu nyanyi dulu " Polis entry one two jaga polis mati pencuri jaga" sambil nyanyi tuh korang kena kira dekat kaki orang .. Ingat lagi ? lepastu sampai jee dua perkataan terakhir "pencuri jaga" kau kena out dulu tunggu sampai orang terakhir yang tak terpilih jadi pencuri tuh so bagi orang yang tak terpilih jadi pencuri kau kena kejar pencuri curi tu semua kalau 10 orang main kau kena kejarlah sebanyak berapa ada .. Memang rindu gila nak main benda ni zaman sekarang budak budak mesti taktahu nak benda alaa ni dorang akan tau main Subway Surfers .. Oklah tu feel main kejar kejar jugak kan ? hehehe ..


Musang Dan Ayam

Pernah main musang dan ayam ? wah ni time kanak kanak dulu suka gila main benda alaa macamni janji yang memenatkan .. Ieka suka main benda ni bila jadi musang sebab boleh roarrrrr kuat kuat time tu semua ( ibu dan anak anak ayam ) jerit ketakutan ... Macam mana nak main pilih seorang untuk jadi musang yang nakal dan yang korang tak terpilih jadi musang tuh sila beratur siapa orang yang first beratur tuh akan jadi ibu ayam so tujuan si musang ni akan aim kan musuhnya yang belakang maksudnya orang yang beratur belakang sekali .. Sebelum korang terjerit terlolong dulu korang kena nyanyi ...

Musang : Tok tok tok (( sambil gaya buat orang ketuk pintu ))
Ibu Ayam : Siapa ? (( sambil bukak pintu halimunan ))
Musang : Musang 
Ibu Ayam : Nak apa ?
Musang : Nak makan 
Ibu ayam : Makan apa ?
Musang : Makan ayam   

dan habis jee nyanyi musang tu bole jerit roarrrr kuat kuat dan time tu semua ayam ayam akan jerit sama haha dan Ieka rasa annoying gila dengan ibu ayam ni asyik tanya jee haha .. So bila dah aim nak makan yang belakang tu ibu ayam kena memainkan peranan untuk melindungi anak anak dia .. Bestkan ? walaupun Ieka tengah fikir nak buat ayat apa sebab otak dah blank ...

Nenek Si Bongkok Tiga

Nak kata permainan fevret tak sebab Ieka ta berkenan main game ni tapi bila nampak orang main join sekali hehe .. kalau benda ni semua tahu kan macam mana nak main sama jee macam polis entry tu tapi cara dia lain sikit memula pilih sesiapa rela nak jadi volunteer (( nenek )) so bila korang dah jumpa nenek tuh masukkan dia dalam bulatan yang bulatan tu korang ah jadi anak raja , lepastu nenek tuh kena cangkung kepala kena tunduk bawah masa anak raja mulakan permainan , so bila habis jee nyanyi anak anak raja tu semua kena sediakan langkah seribu dan mula nenek nak cari mangsa .. 


Bila Ieka cerita benda ni dekat blog sekurang kurangnya time Ieka ada cucu nanti dia boleh rujuk balik dekat blog masatu cucu akan cakap " wah nenek dulu suka main blog " huahuahuahua fefeling jadi nenek ke mcmana ni ? 


betul tak ? hehe

p/s : untuk entry yang pasal 'Bangla' itu cuma sekadar hiburan semata mata dan get well soon Jinwoon 2 AM












Wednesday, 9 October 2013

'Bangla' Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang (( Wordless Wed #10 ))

Assalamualaikum ..

bagi sesiapa yang sudah tahu ataupun masih belum tahu meh Ieka nak habaq mai dekat twitter sekarang tengah trending pasal 'Bangla' tak kurang jugak di wechat .. Bangla nowdays lebih horny kan ? Ieka tak pasti kalau Malaysia lebih aman , tapi Ieka doa doakan aman lah ..

Serioustalk dah lama tak naik bas pergi bandar joho bahru tadi sekali masuk bas bangla penuh , wait wait Ieka memang dekat luar negara ke macam mana sekarang ni .. ? wah tak payah membazir duit beli tiket flight .. ehehe lari tajuk pulak ..

so jom tengok apa pendapat anak muda pasal 'bangla' ni

 bawah ni conversation Ieka dengan cousin ..


opppsss kantoi belakang tuh pakwe kita hahaha XD

ni TL di Wechat





bila baca dekat TL wechat terus usha twitter pulak hahaha XD




macam kelakar pun ada .. so apa pendapat korang sebagai blogger malaysia ?


Monday, 7 October 2013

Genap 18 Tahun (( Wordless Tuesday ))

Assalamualaikum

hye korang dah lama tak bersuakan cehh macam dekat dalam rancangan tv pulak tapi pagi ni Ieka malas nak taip bebanyak cuma nak share sedikit nukilan yang Ieka created dipagi buta ni ..

Nukilan itu diberi nama 

Genap 18 Tahun




Harini umur engkau sudah menjangkau 18 tahun ,
terlalu cepat hari berlalu dan terlalu awal kau meniti dewasa ,
"SELAMAT HARI JADI" tidak pernah lekang di setiap bibir manusia
dan 
"UCAPAN" sentiasa bersama .. 
Semoga hari ini paling bermakna daripada hari hari sebelum ini dan semoga
engkau sentiasa berada dalam keadaan sihat walfiat selalu aamin ..
Selamat Hari Jadi Farhanah Haziqah Binti Noh