Nak Boikot Boleh Tapi ......


Assalamualaikum



Semenjak kebelakang ni asyik rajin jee menghadap lappy dan terus buka laman web blogger.com .. Biasalah dah kata Sabtu Ahad hari cuti better isi masa lapang dengan blog yang tercinta kikikiki.. Memandangkan harini Ahad dan esok dah start kelas sampai Jumaat tanpa berhenti harini kita bagi release jap .. Tadi Ieka ada terbaca pasal sticker MCD di www.bubblynotes.com dan Ieka jugak adalah terdengar dengar dua hari lepas ada orang kena pecah cermin tingkap kereta gara gara menampal sticker MCD-drive thru ... 



credit to Google Images


Nak dijadikan cerita ayah kepada tuan blog ni memang ada tampal benda alaa tu , masa raya tu adalaa salah seorang sedara belah ayah tegur macamni "Bang sekarang ni kita tengah menyokong Gaza jadi kalau boleh saya nak abg tanggalkan sticker tu nanti orang cakap kita sokong Israel.." ok setakat dia nak tegur cabut sticker tu boleh tapi masalahnya sekarang siap cakap Kalau tampal sticker tu macam skong Israel motif pakcik? so ayah Ieka buat tatau laaa ayah Ieka biarkan then ayah Ieka hantar Ieka balik ke Sabak Bernam minggu lepas yang ni Ieka nak cerita sikit tiap kali ayah Ieka parking kereta mesti ada mata orang kampung pandang kereta bapak Ieka macam tak puas hati maksud tak puas hati dekat sini macam nak bakar kereta bapak Ieka .. So Ieka tak boleh biarkan Ieka slowtalk dengan ayah Ieka "Ayah cabut jelah sticker MCD tu orang dekat sini terlalu mentaliti sampaikan satu tahap pandang kereta kita macam nak bunuh orang" then ayah Ieka pon cabut sticker tersebut ..


Bila Ieka terbaca pasal isu kereta mangsa kena pecah tu ya allah buat bertaubatlah orang yang menampal tu tak bersalah mungkin dia terlupa if tak puas hati pon sila buat cara baik.. Kepada masyarakat malaysia yang sedang boikot barangan Israel Ieka nak habaq selamat maju jaya jangan sekadar hangat hangat tahi ayam ..




6 orang komen :

farhana mohamad said...

boikot2 jugak. adab kena jaga.
sampai pecahkan cermin kereta orang itu dah melampau. geram plak rasa. ishhhh

Ieka Farhana said...

@farhana mohamad kan kekadang geram sangat >< ishh ishhhh

izzeyda said...

Betul tu..lepas terbaca ada kereta kena pecahkan cermin keta, trus tanggalkan stiker tu dari cermin keta..nanti tak pasal2 je cermin keta kena pecah..

Suria Lekatlekitgurl said...

boikot hak individu.. sapa nak boleh buat tak nak buat tak boleh paksa. takpe buang je la sticker tu tanda sokongan kita pada Gaza.. Org sekarang ni boikot extreme sangat jgn kata kat luar.. kat online ni pun sama

Ieka Farhana said...

@Suria Lekatlekitgurl kan? tapi kena jaga adab jee :)

Umi Nazrah said...

memang pelik sungguh mentaliti rakyat Malaysia. sebab tu la kena hebahkan agar boikot tu dengan ilmu, bukan boikot dengan perasaan membuta tuli ja