HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Thursday, 23 October 2014

Seribu Perasaan



Assalamualaikum



Skip taknak mengomel pasal dah lama tak update ke apa...



Harini Ieka berpeluang nak meng-update cerita yang takdelah cerita menarik cuma biasa biasa sahaja tapi adalah jugak benda nak meng-update daripada takde so now taknak membazirkan cerita .. As you don't know about me~ Ieka suka menginpirasi diri melalui kata-kata yang berunsur bermadah helah takdelah bermadah helah sangat cuma bolehlah~

Ieka suka baca puisi daripada puisi jalanan by fynn jamal, tulang kata dan sewaktu dengannya .. Ieka terfikir macam mana mereka boleh merangka satu puisi yang cukup bermakna dan mendalam ongputih kata deep! Dan Ieka mencari bagaimana mereka menghasilkan satu puisi itu ?! sebenarnya dorang menginspirasikan diri dorang dalam puisi eh betul ke? ke korang tak faham apa yang Ieka cuba sampaikan? hahaha Ieka pun tak faham apa yang Ieka cuba nak sampaikan tapi benda dah ditaip jangan dipadam hihi ... 

So Ieka cuba menginspirasikan diri dalam bentuk penulisan haa macam korang create blog ni lah korang buat blog sebab apa? sebab nak luahkan benda yang menarik dalam blog kan? Macam puisi jugak cuma puisi ni satu perasaan yang kita sukar untuk diluahkan.. Am I right? kalau salah boleh mencuba membetulkan yang mana ada..

Ieka nak share dengan korang satu hati yang mempunyai seribu perasaan , perasaan yang sukar untuk diluahkan dan penulisan tersebut satu peratus tanpa diciplak ..




Perempuan dan harapan menceritakan seorang perempuan yang menyukai seseorang dalam diam sehingga diberikan satu harapan untuk mendapatkannya menjadi musnah bila yang dia tahu lelaki itu cuma menganggap perempuan itu hanya kawan tidak lebih daripada itu ....



Repeat again, again & again menceritakan bahawa dimana seseorang yang sangat rindu akan bekas kekasihnya dalam pada yang sama hampir setiap hari dia mengulang benda yang sama tanpa rasa jemu...



Sial dan tuah menceritakan kehidupan dua orang yang seorang ditimpa sial yang lagi seorang mendatangkan tuah .. mentaliti masyarakat mengatakan tuah membawa keuntungan dan sial membawa celaka tapi sejauh mana tuah dan sial boleh pergi?


Lakonan yang semata-mata di dunia yang mempunyai banyak penipuan untuk apa ditipu? untuk membuat orang lain rasa gembira? simpati? ataupun benci?



Bila dah move on orang kata jangan datang balik dan jangan datang merayu sebab tiada nada melepaskan selepas penyesalan?



Sebenarnya setakat itu sahaja dan korang boleh tahu siapa yang menulis? hahaha well aku takde laa arif sangat pasal puisi ni but aku cuba , orang kata belum cuba tahu .. Aku cuba untuk dapatkan satu puisi even dia tough .. Atas segala komen positif Ieka terima dan komen negatif juga terima sebagai pengajaran ..









5 comments:

mama amir said...

Kalau diasah bakat, xmustahil Ieka bole jadi penyair...teruskan berusaha yer Ieka

Ieka Farhana said...

@mama amir inshaallah :) Ieka suka angan mak andir sahaja menulis sekadar hobi

Jazz Lover said...

Banyaknya karya sis. Saya tak pernah g buat sajak.

Ieka Farhana said...

@Jazz Lover byk ke? alaaa itu puisi bodoh

Syaza Raihanah said...

Bestnya puisi awak... Btw, you're nominated :) http://syaza-applemints.blogspot.com/2014/11/liebster-award-ira.html