Follow Ieka @IekaFarhana

Friday, 4 July 2014

Menanti 100K Dan Terima Kasih

Friday, July 04, 2014 4 Comments


Assalamualaikum



Nilah apa yang Ieka cerita dalam precious entry tadi kalau sekali dah update semangat nak update tu membuak tau takk?? Korang fahamkan apa perasaan Ieka sekarang? Tapi bila dah tak update tinggallah sarang labah labah dalam blog ni hee ..


Menanti utk beberapa hari finally sampai jugak cuma aktiviti mengupdate blog utk tahun ni menurun sedikit sebab tuan blog ni bila dia dah study memang takde masa kekadang kalau ada masa lapang pon terkial kial cari idea nak update bukan mudah nak update satu entry yang boleh menarik hati pembaca tau .. Tak semua org pandai menarik hati pembaca apa yang kita cuba sampaikan tapi yang sampaikan tu mesti frust menonggeng sebab nak cari entry yang kebabommmmmm like a DIVA eh??

Dan terima kasih sesiapa yang sudi baca blog Ieka ni sebab blog ni hanyalah biasa biasa dan masih baru untuk mendalami semuanya .. Hopefully blog Ieka Farhana ni terus aktif update in sha allah kalau ada masa free kita update kalau takde jangan sedih boleh baca entry lama huahuahua ..  tapi korang mesti nak entry yang segar dari ladang kan? In sha allah Ieka akan buat yg terbaik dan terima kasih sesiapa sudi tolong Ieka dalam dunia blogger nii ..





belanja satu selpie ...





UTP Cable

Friday, July 04, 2014 0 Comments

Assalamualaikum



Inilah dia kalau sekali dah update semangat nak update tu membuak buak.. Kan bagus kalau semangat nak belajar macamni jugak takde lah last minute nak study hewhewhew.. Untuk kali ini Ieka taknak cerita pasal rumah sewa sebab dah takde benda nak dicungkil lagi**siapa tah nak tahu sangat psl umah sewa engkau..

So entry kali ini berkenaan pengalaman pertama membuat UTP cable.. UTP cable itu apa?


// wayar ni utk sambungkan pc dengan pc mcmtuh lahh\\

Kalau engkau org nak tahu Ieka paling tak suka buat praktikal **kalau tak suka kenapa masuk POLI.. tapi setelah dibuat dan diuji perghhh memang best yang tak bestnya korang kena susun wayar mengikut coding colour.. Ishhh tayah lahh pergi jauh sangat Ieka cuma nak cerita pasal first time Ieka buat amali pasal UTP cable tu jee tapi dah meleret sampai kedalamannya pulak kan??


dan inilah hasilnya ...



Tuesday, 1 July 2014

Belajar Dari Pengalaman

Tuesday, July 01, 2014 1 Comments

Assalamualaikum semua 



Korang dah lama tak update blog terasa macam duapuloh tahun setengah abad engkau ada? Ahaks biasanya kan yang dah lama tak update mesti macam banyak cerita nak diluahkannya ke aku sorang syok sendiri ni? Lantaklah yang penting ni blog aku yang kau panas kenapa **ayat budak zaman skrg ntah pape jee.. As you know Ieka dah start menyibukkan diri dengan SEM yang baru orang cakap semester baru azam kena baru yee ke idokkk teman pon tak tahu laa sampai mana azamnya? So untuk latest entry 3 In 1 rasanya Ieka dah banyak membebel pasal semester baru lah lelagi pasal rumah sewa.. 

Kemon gaiss Ieka semangat nak cerita pasal pengalaman pertama Ieka berada di rumah sewa **jangan fikir rumah sewa RM50 tu ehh.. Buat pertama kali dalam sejarah Ieka diletakkan di rumah sewa yang jaraknya ke Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam Selangor**sengaja promote ada tak junior masuk PSIS? Hye uolls, iolls senior sem 2 diploma sains teknologi maklumat rangkaian (DNS).. jaraknya nak dekat 1 km jee tapi jauh jugaklah pada awalnya Ieka give up "ibuuu nak ikut balik JB" "ibuu taknak duduk rumah sewa" "ibuu nak berhenti poli" tu laaa masa hari pertama Ieka dalam sewa ni sebab Ieka fikir transport nak ke kelas tu takde.. Tak payah tanya ada lesen ke tak sebab lesen L pon takde lagi.. Naseb baik Ieka ni bukan mudah dengan ajak ajakan syaiton ni rahjimmm.. 

Apa yang Ieka boleh cerita dalam rumah sewa ni takdelah spesial sangat tapi aku rasa Aimie Diyanna untung kot sampai sem 5 dia still dekat asrama mungkin sebab tuah tak menyebelahi aku.. Memula nak masak memang malu yelah kita ni chef tak bertauliah selalunya masak utk family ni kena orang lain mau tak mati anak orang makan masakkan Ieka **alasan lama ni.. Housemates semuanya cun cun belako takde yang selfish**belanja selpie satuu ((duckface and peace)).. Masuk je semester dua dah nak puasa aishh memang banyak betul pengalaman semuanya memang first takde last..

Puasa tahun ni tanpa family kau tak rasa ke sedihnya aku sekarang? Dahlah duduk amazon yang ketinggalan jauh di planet bumi pakal aku ni sado bak kata abang ahli gym yang badan berketul ketul mcm ayam kepcii tuu aumm :*.. Takpe orang cakap biarlah belajar dari pengalaman dan pengalaman juga mengajar kita menjadi dewasa..

Last but not least ..


belanja selpie satuu dan Ieka napak slim di situu ..

p/s : Korang jangan mudah give up kalau korang dah give up sekali korang akan menyesal selamanya ..