Follow Ieka @IekaFarhana

Friday, 15 August 2014

Tahniah 20 Bloglist Bertuah

Friday, August 15, 2014 16 Comments


Assalamualaikum





Maka tamatlah sesi segmen ringkas kita pada harini terima kasih kepada blogger yang sudi memberi sokongan dan tidak lupa jugak kepada blogger yang terlalu rajin membuat entry walaupun simple as well kan? So macam mana berdebarkan nak tunggu result ecehhhh macam ambil result SPM plak kan? btw tahniah kepada yang bertuah dan kepada yang tidak berjaya jangan sedih kalau ada lagi in sha allah jangan lupa join ..



So korang semua dah ready ? 
**bunyi drum**



ok inilah 20 bloglist bertuah ..


  1. http://nurainahanis.blogspot.com
  2. http://shalmilanadya.blogspot.com
  3. http://www.aimisyahirah.com
  4. http://ummi2m2s.blogspot.com
  5. http://hati-dan-bicaranya.blogspot.com
  6. http://norniwanie.blogspot.com
  7. http://irsyahealthyhouse.blogspot.com
  8. http://karyamahirah.blogspot.com
  9. http://terbitsangkancil.blogspot.com
  10. http://amfarra.blogspot.com
  11. http://greenfarra.blogspot.com
  12. http://dakkcique.blogspot.com
  13. http://eurukaseven.blogspot.com
  14. http://whiteroses2013.blogspot.com
  15. http://awansamudera.blogspot.com
  16. http://farhana-mohamad.blogspot.com
  17. http://mummysupplementshop.blogspot.com
  18. http://kapas-putih.blogspot.com
  19. http://eyqahasnan.blogspot.com
  20. http://kaktusoren.blogspot.com


Bloglist ni akan tamat tempoh pada 16/9/2014 so sesiapa yang rajin update Ieka akan terus masukkan link blog korang di





berusaha laa untuk mengupdate entry tak kira masa muahahaha ... btw thanks sesangat dalam target harituh cuma beberapa ketul tapi tak sangka ramai and thanks again kepada yang tak bertuah tu takpe boleh cuba join memana segmen blogger lain last but not least sesiapa yang ada juga mengajak Ieka join segmen sorry sebab Ieka memang busy ... huhu 


kepada peserta yang nak semak link blog atau blogwalking boleh ke






Tuesday, 12 August 2014

Senarai Blog "Segmen Mencari 20 Bloglist Bertuah"

Tuesday, August 12, 2014 9 Comments

Assalamualaikum


Terima kasih kepada semua blogger yang memberi sokongan di Segmen Mencari 20 Bloglist Bertuah dan terima kasih kepada sesiapa yang rajin buat entry tuu even takde paksaan .. Alhamdulillah setakat ni Ieka dah blogwalking sambil follow lepasni korang boleh check link blog korang ada tak dekat bawah if takde sila drop komen tau kot laa terlepas pandang kan ...




  1. http://mulan-sahbanu.blogspot.com
  2. http://shalmilanadya.blogspot.com
  3. http://www.syahidahfadilah.com
  4. http://fionamauricefaith.blogspot.com
  5. http://sayapejuangbahasa.blogspot.com
  6. http://whiteroses2013.blogspot.com
  7. http://karyamahirah.blogspot.com
  8. http://farhana-mohamad.blogspot.com
  9. http://syaza-applemints.blogspot.com
  10. http://kaktusoren.blogspot.com
  11. http://swardah.blogspot.com
  12. http://eyqahasnan.blogspot.com
  13. http://awansamudera.blogspot.com
  14. http://mummysupplementshop.blogspot.com
  15. http://www.aimisyahirah.com
  16. http://terbitsangkancil.blogspot.com
  17. http://jindrisska.blogspot.com
  18. http://akukupukupu.blogspot.com
  19. http://norniwanie.blogspot.com
  20. http://nurainahanis.blogspot.com
  21. http://kapas-putih.blogspot.com
  22. http://kecekkira.blogspot.com
  23. http://ckecilberbicara.blogspot.com
  24. http://ka0rist0ry.blogspot.com
  25. http://mamapapaamir.blogspot.com
  26. http://mass-naim.blogspot.com
  27. http://izzeyda.blogspot.com
  28. http://greenfarra.blogspot.com
  29. http://eirza.blogspot.com
  30. http://httpterataiungu.blogspot.com
  31. http://www.feetrimahadzir.com
  32. http://syazdanny2329.blogspot.com
  33. http://www.syuhadasalleh.my
  34. http://hati-dan-bicaranya.blogspot.com
  35. http://yuyueciutmiut.blogspot.com
  36. http://tetikusmerah.blogspot.com
  37. http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com
  38. http://irsyahealthyhouse.blogspot.com
  39. http://dakkcique.blogspot.com
  40. http://loveneddy.blogspot.com
  41. http:// drshikinzainal.blogspot.com
  42. http://amfarra.blogspot.com
  43. http://ummi2m2s.blogspot.com
  44. http://eurukaseven.blogspot.com
  45. http://syxfiqxnissx.blogspot.com


Terima kepada peserta yang join 
Segmen Mencari 20 Bloglist Bertuah


dan inshaallah kalau takde pape halangan esok tepat jam 12 pm saya akan publish siapa 20 bloglist bertuah tu dan secara automatik link blog dia berada di sidebar ...


Saturday, 9 August 2014

Nak Boikot Boleh Tapi ......

Saturday, August 09, 2014 6 Comments

Assalamualaikum



Semenjak kebelakang ni asyik rajin jee menghadap lappy dan terus buka laman web blogger.com .. Biasalah dah kata Sabtu Ahad hari cuti better isi masa lapang dengan blog yang tercinta kikikiki.. Memandangkan harini Ahad dan esok dah start kelas sampai Jumaat tanpa berhenti harini kita bagi release jap .. Tadi Ieka ada terbaca pasal sticker MCD di www.bubblynotes.com dan Ieka jugak adalah terdengar dengar dua hari lepas ada orang kena pecah cermin tingkap kereta gara gara menampal sticker MCD-drive thru ... 



credit to Google Images


Nak dijadikan cerita ayah kepada tuan blog ni memang ada tampal benda alaa tu , masa raya tu adalaa salah seorang sedara belah ayah tegur macamni "Bang sekarang ni kita tengah menyokong Gaza jadi kalau boleh saya nak abg tanggalkan sticker tu nanti orang cakap kita sokong Israel.." ok setakat dia nak tegur cabut sticker tu boleh tapi masalahnya sekarang siap cakap Kalau tampal sticker tu macam skong Israel motif pakcik? so ayah Ieka buat tatau laaa ayah Ieka biarkan then ayah Ieka hantar Ieka balik ke Sabak Bernam minggu lepas yang ni Ieka nak cerita sikit tiap kali ayah Ieka parking kereta mesti ada mata orang kampung pandang kereta bapak Ieka macam tak puas hati maksud tak puas hati dekat sini macam nak bakar kereta bapak Ieka .. So Ieka tak boleh biarkan Ieka slowtalk dengan ayah Ieka "Ayah cabut jelah sticker MCD tu orang dekat sini terlalu mentaliti sampaikan satu tahap pandang kereta kita macam nak bunuh orang" then ayah Ieka pon cabut sticker tersebut ..


Bila Ieka terbaca pasal isu kereta mangsa kena pecah tu ya allah buat bertaubatlah orang yang menampal tu tak bersalah mungkin dia terlupa if tak puas hati pon sila buat cara baik.. Kepada masyarakat malaysia yang sedang boikot barangan Israel Ieka nak habaq selamat maju jaya jangan sekadar hangat hangat tahi ayam ..




Segmen Mencari 20 Bloglist Bertuah

Saturday, August 09, 2014 45 Comments

Assalamualaikum 



Setelah dua tahun tidak buat segmen ringkas harini kembali dengan segmen Mencari 20 Bloglist Bertuah bukan apa bila tengok sidebar terasa macam sikit jee macam nak tambah lagi tapi taktahu apa bila terpandang bloglist yang satu tu dan yang selalu update cuma abang ben dengan bro framestone ahhh yang lain jarang jarang hmm.. Memandangkan harini cuti jadi Ieka nak ajak korang join segmen ringkas Ieka ni ajak laa kawan kawan bagi memeriahkan suasana ni sebab segmen dia terlalu ringkas tapi maaf takde hadiah cuma Ieka nak letak link blog di sidebar Ieka mungkinlah korang punya blog boleh tambah trafik kan? Rasanya tak salah tolong orang hihihi tanpa membuang masa mari



JOIN !!



Syarat-syaratnya :-

  1. Mestilah bloggers warganegara Malaysia ..
  2. Tidak kisah korang berjantina apa janji korang ada jantina hehe..
  3. Sesiapa yang belum follow blog Ieka Farhana boleh lah follow terlebih dahulu bagi memudahkan Ieka blogwalking blog korang.
  4. Tidak perlu membuat entry sebab kita nak cuma nak buat yang ringkas sahaja..
  5. Anda boleh meninggalkan link blog anda dibawah....
  6. Sekiranya peryertaan ini melebihi 20 orang maka saya akan pilih secara Random.org..
  7. Sekiranya peryertaan ini tidak melebihi 20 orang saya akan masukkan anda dalam bloglist juga..
  8. Ajaklah kawan kawan anda join segmen serba ringkas ni sebab Ieka nak tolong anda utk meningkatkan trafik sahaja...
  9. Due date sampai Sabtu minggu depan sahaja ...

itu sahaja syarat serba ringkas dari Ieka.. senangkan? kotlah benda ini membantu Ieka kembali aktif macam dahulu kala takpon lepasni Ieka nak buat Giveaway yang gempak gempak gituh dan tak salah kalau Ieka menolong menaikkan trafik blogger malaysia huhu ... 


Penyertaan Ditutup
Jumpa lain hari 






Thursday, 7 August 2014

DIY : Locker Screen Phone

Thursday, August 07, 2014 6 Comments
Assalamualaikum


Dah lama sangat tak share app menarik dengan korang kan? sedangkan nak update pon entah mcm takde semangat tapi harini semangat nak update tu membuak buak okeng sebab Ieka suka nak berkongsi ilmu dengan korang ...


siapa Android user disini sila jeling entry ni sampai habis ahaks XD

Siapa android user kekadang rasa iri hati dengan apple user kan? antaranya macam video app Meipai , ramai dikalangan android user esaited download app tersebut dan esaited itu menjadi sedih sebab tidak boleh mnukar bahasa cina manakala di Iphone mereka boleh menukar language untungnya siapa yang pakai Iphone.. sekarang Ieka bukan nak sharing psl Meipai tu tapi Ieka nak sharing Lock Screen phone yang iphone user cuba men-jealous-kan android user dengan ...



Ahhh kalau korang tengok pon geram kan? yess Ieka yang tengok buat pertama kali ni pon geram sangat .. nak beli iphong tak mampu cuma mampu melihat jadi laa kan? hehe tapi untuk android user skrang ni takpayah susah nak pergi download app "IOS lock screen" sebab sekarang ini ada satu app terbaru buat android user utk Lock Screen ni .. Korang cuma perlu download DIY Locker dan jom usha ada apa dalam app tersebut ..

Lepas korang dah download app tersebut pastikan korang download tu selamat
kalau selamat korang akan jumpa yang mcm dlm gamba di bawah ini ..






jumpa tak ? kalau tak jumpa sila uninstall balik pastu install sampai keluar yang dekat atas tu..
Okay lepas korang dah install dia akan keluar ..


dia akan keluar mcm gamba di atas kalau dah keluar gamba di atas maknanya korang punya installer ok ..
kemudian korang belek belek laa nak buat lock mcmana ....



dah click style dia akan keluar gamba di atas pastu korang godeh godeh sampai jadi
macam ............



I to the K to the A  to the IKA yawww~! so kawaiii~eeiiii
korang boleh edit sesuka hati korang janji korang happy dan lepasni boleh laa
jealouskan iphone user hihihihi....


selamat mencuba 



Friday, 1 August 2014

Before And After Raya

Friday, August 01, 2014 0 Comments
Assalamualaikum


Belom terlambat lagi Ieka nak mengucapkan selamat hari raya kan? hehe kena fahamkan dan korang memang fahamkan? bagus tak payah start entry dengan modal yang sama ...


Pejam celik pejam celik wah sekejapnya dah raya dan ramadan berlalu pergi begitu sahaja kalau ada jodoh kita jumpa lagi yew ramadan akan datang (2015) ... Jadi memang terlalu banyak sangat dugaan sebelum nak balik raya harituh antaranya ...



Tiket bas terpaksa burn akibat ada lab exercise secara mengejut hari jumaat 25/7/2014 .. sedih tau beli tiket ni awal bulan sebab takut tiket habis lately tersangkut jugak dan hari sabtu baru balik ke kampung halaman takpe yang balik kan? tapi rasanya dugaan sem dua ni agak tough sikit tau aishhh hmm hmm ... tutup cerita ..

Cerita pasal raya korang semua dah update cecepat kan pasal raya yang Ieka ni terhegeh hegeh baru nak meng-update .. Alasan yang sama busy takde masa kahkahkah tapi nasib malam ni masih ada ruang nak update esok dah nak balik kandang aduhhh cepatnya kan? sabar lagi tiga bulan lepastu cuti sem plak .. Actually Ieka baru balik so nak menaip tu agak pemalas sikit jom layan gamba Ieka kalau korang sudi laa kalau tak sudi takpe Ieka tak paksa :p ..


First Syawal [ Johor Bahru ]



bak kata someone 
"tahun ni bergamba sorang mana tahu tahun depan berdua tahun lagi satu bertiga plak" 
hehehe pepandai betul org yang berkata demikian rupa kan?






i'm pretty in pink wekk wekk wekk ahaha ..
adik beradik Ieka dua jee :p takde duabelas pon kehkehkeh ..



jumpa lah sanak saudara setelah sekian lama tidak berjumpa even rumah memasing dekat ..


mereka rendah sayang mereka berdua muahmuahmuah xoxo


mamat purple dekat belakang tu setahun sekali jumpa dah lama tak jumpa mcm galah kalah okey ..
korang boleh kira berapa banyak tudung Ieka cuba pakai haha .. 

dan

cerita dia habis sini

dan


Second Syawal [ Batu Pahat ]

nasib memang baik sebab kampung ibu dan ayah memang dekat so takdelaa pening kepala nak balik kan? so untuk hari kedua kita balik batu pahat .. 



btw kita sorang jee esaited pakai purple masa 2nd day tuh sebab 



tema 2nd day tu bertemakan biru ahaks .. 
raya kedua ni tak banyak gamba sebab mood demam tiba tiba ..

Third Syawal [ Batu Pahat Lagi.. ]

masih di Batu Pahat lagi ...



dan hari ketiga ni plak Ieka masih lagi syok sendiri memilih tema warna biru sepatutnya tema biru tu utk hari kedua tapikan apa daya semua dah berlalu dan pedulikan keadaan dibelakang ..


bayangkan masa ni matahari menghadap pehh memang mata semua bajet nak sepet jee haha .. kantoii  pakai monopod hihi ..


routine tiap raya memang wajib ke kubur arwah makwe (nenek) dan atuk .. 
Al-Fatihah ..

maka habislaa cerita ... selamat malam