HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Monday, 24 November 2014

Tips Shopping Online : Instashop



Assalamualaikum




Dah lama tak share tips dengan korang yelah update pun jarang sama sekali, Ieka harap ada orang sudi nak baca blog ni lagi even macam sarang labah-labah.. So harini kita nak cerita pasal 



Rasanya dekat sini mesti ramai yang suka beli barang online kan? tak payah pergi shopping mall dekat instashop jugak korang boleh rambang mata kan? alaaaa mengaku jee sebab Ieka pun selalu macamtuh tapi Ieka tak beli kalau Ieka nak beli , Ieka terus save number masa tu jugak hehe..

Dan disebabkan sekarang peminat tegar instashop Ieka nak bagi beberapa tips yang berguna kepada newbie sebab kekadang ada yang kena tipu so Ieka nak elakkan korang daripada kena tipu...


  • Followers Melebihi 1K ..




Tengok followers dahulu sometimes followers beriban ni ramai pelanggan tak mudah ditipu eh bukannya followers sikit ta kena tipu tau tapi ini basic step pertama korang kena tengok .. Kalau followers sikit ni (bawah 500) kebiasaan penjual tu masih newbie tapi kalau nak beli jugak belilah kena pandai menghadapi risiko ..



  • Feedback From Customer

**gamba hiasan kekonon Ieka ni penjual hahaha**


Feedback customer ni mana nak tahu? selalunya insta seller akan update feedback customer dekat insta memudahkan orang lain percaya bahawa mereka bukan fake insta so kalau kita nak beli pon kita yakin sebab apa? sebab ada feedback ...


  • Update Barang Sentiasa

Kalau update sebulan satu kali dan (1-5) gamba sahaja takpayahlah nak beli nanti ada yang menangis tanpa berlagu .. Bagi insta yang mempunyai followers beriban dan ada feedback customer dia selalu update barang seminggu dua tiga kali kekadang ada sesetengah insta tiap hari dia update so dengan cara ini korang takpayah risau kena tipu..

  • Check Tracking Number



**gambar dari gugel**

tracking number poslaju sangat penting , kalau korang beli barang korang kena minta tracking no and then check dekat website poslaju untuk mengetahui sejauh mana barang korang itu berada if seller kata nanti saya update tracking no dekat insta nanti korang check laa mesti ada if takde jugak try tanya seller tu sampai dia penat tapi jangan paksa dia tau..


Bagi yang suka beli barang dari luar negara pulak mcm barangan kpop hehehe





Mengambil masa sebulan untuk mendapat parcel dan seller akan bagitahu korang batch ke berapa if barang korang dah sampai seller akan update batch korang so jangan risau okay .. Barang luar memang mengambil masa lama sikit ...


Okay takat ni sahaja yang Ieka tahu kalau ada tertinggal tips korang bantu eh? hehe ..