Tips Penting Dalam Berblogging [Kemas & Simple]



Assalamualaikum dan selamat malam





Dah lama rasanya tak share tips untuk blogger - blogger (newbie's) di luar sana.. Kebetulan jugak malam ini tiba - tiba idea mencurah nak menaip entry yang tak seberapa dan nak ucap terima kasih jugak dekat Tuan Blogger Area [TBA] . Dengan sebuah post dia di facebook 



disebabkan post di atas ini, Ieka terus ada idea nak menaip dan apa salahnya kalau kita share ilmu sedikit walaupun ilmu yang Ieka ada ni tidak berapa.. Rasanya ramai dikalangan newbie's kurang mahir dalam dunia blogging ni bagi hakak senior (sangat) yang sudah ada pengalaman 4 tahun, Ieka banyaklah jugak dapat ilmu itu di kalangan blogger senior macam Abang Hasrul Hassan dan Kak Lyssa Faizureen .. 

Tanpa Ieka membuang masa jom kita check balik apa yang perlu ada dalam blog kita?




#1 - WIDGET FOLLOWERS


Gais sebenarnya widget macam inilah sangat penting untuk orang yang blogwalking dan hendak follow korang, kalau korang tak pasang widget followers ini memang susah sangat orang nak follow. Malu nak letak? Follower sikit? Jangan malu kalau nak letak widget follower sebab followers sikit mana tahu kalau korang rajin join segmen ke, giveaway ke mesti follower akan meningkat dan dengan adanya widget follower dapat meningkatkan followers korang tau-tau.

Macam mana nak pasang?


Buka dashboard blog then cari layout (macam dalam gambar)


Dah buka layout tu terus click "Add a Gadget" dan cari "Followers"..



Bila dah jumpa "Followers" bolehlah edit sikit-sikit dari segi title dan color..

senang kan? selamat mencuba

#2 - Loading Page 

Dalam mengendalikan sesuatu laman web seperti blog korang kena alert mengenai berat blog korang, ada sesetengah newbie's suka meletak widget yang tak penting dalam blog mcm 





Kalau korg perasan mesti ada yang letak macam tu kn? Tapi dimaafkan sebab korg masih baru hehe..

Dan sebenarnya korang boleh timbang blog korang tau! Macam mana?


buka laman web http://tools.pingdom.com/fpt/ then masukkan url blog anda and click test now

kemudian tengoklah hasilnya..


maksudnya korang masuk dalam blog Ieka hanya mengambil masa 4s sahaja dan bagi yang mengambil masa yang lambat please check balik apa yang perlu korang buang.. Loading page blog korang sangatlah penting kerana memudahkan orang yang datang blogwalking itu merasa happy jee bila masuk blog anda dengan cepat dan laju.. hehehe

#3 - Widget Banyak

Pernah korang blogwalking terjumpa satu blog ni dia penuh sangat dengan widget yang tak penting lepastu bila korang  nak baca pun tak selesa sebab widget yang dia letak menganggu keamanan korang yang tengah semangat nak baca blog tersebut.. Pernah kan? Jadi kepada mereka penggemar widget tegar sila-silalah alert apa yang patut memang lah bila tengok blog kita sendiri itu macam kosong tapi sebenarnya dia membantu untuk membantu traffic view yang datang blogwalking tu tauu.. So lepas ni bolehlah buang yang mana tak penting..

#4 - Pemilihan Warna



Kata Joho merah biru laa hihi

Sebenarnya pemilihan color juga memainkan peranan penting dalam design blog, kalau boleh korang cuba elak menggunakan warna-warna yang mampu buat orang lain jadi buta warna eh?! hahaha.. Kalau boleh kena pandai main dengan color jangan main letak jee dan kalau boleh view dua tiga kali sebelum save.

#5 - Entry Melebihi 1 atau 2

Korang pernah jumpa tak semasa blogging terjumpa blog ni letak entry 5,6,7 sebab bagi mereka senang sikit nak baca tapi sebenarnya orang malas nak scroll sampai penghabisan.. Jadi bagaimana hendak memendekkan menjadi 1 atau 2 entry dalam blog?




Buka layout kemudian cari Blog Post click edit macam gambar di bawah




nampak tak bulatan hitam itu? korang perlu tukar bilangan post yang korang nak dalam blog..

dan terakhir ...

#6 - About Me

Kalau korang blogwalking mesti perasan setiap orang mempunyai "about me" di sidebar masing-masing atau pun dekat navbar "about me" kena click situ baru keluar pasal profil dorg..


benda ni sangat penting untuk orang mengenali siapa owner blog jangan tak letak pulak bagaimana nak letak? Ini yang simple tutorials


macam biasa buka dashboard cari layout


click "Add a Gadget" cari Profile kalau dulu dia letak "About Me"


click dekat "Profile" then edit laa apa yang patut..

Setakat itu saja yang Ieka boleh share jumpa di lain hari..

Cepat atau lambat Ieka akan blogwalking blog korang yang meninggalkan jejak di chatbox..


14 orang komen :

Nurfaezah Abdullah said...

good tips though ^^

PeRdU cINta said...

Nice sharing ieka..yang penting simple dan pengisian itu..

Aisyhah Nyais said...

ecah punya load 9.87s. adkah ini normal atau lambat. nice entry sis, boleh ke ecah share nt. hehwhew

Erna Nordiana Zamri said...

terima kasih awak. perkongsian yang baik untuk saya yang dah 4tahun bloging. tapi suam suam je. masih banyak nak belajar lagi ni.

jemput singgah ke blog saya.

http://ummierna.blogspot.my/

saya dah follow awak :)

TQ Sekali lagi awak..

Ieka Farhana said...

@Nurfaezah Abdullah :)

Ieka Farhana said...

@PeRdU cINta betul tu PC :) yg simple org akan pandang even tak seberapa janji ada hehe

Ieka Farhana said...

@Aisyhah Nyais rasanya normal, ada sesetengah blog Ieka jumpa 10s ke atas itu sebab dia guna grafik yang berat.. Boleg silaa laa sharee :)

Ieka Farhana said...

@Erna Nordiana Zamri tkpe kita sama - sama belajar,, Ieka pun tak banyak ilmu lagi masih belajar juga :)

weschairs said...

Nice sharing..

Naseha Aika said...

kak ieka, kenapa Nas tak jumpa gadget followers?? huhu T^T

Ieka Farhana said...

@Naseha Aika ada yunk cari dekat "add a gadget" > "more gadget" > scroll sampai bawah nanti dia ada tulis followers

Syah said...

jom join GA ni..rm200 menanti anda!

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2015/09/giveaway-rm200-by-mkhaicom-2015.html

The Kehalusan Kelembutan said...

salam singgah ieka, bila baca tips mcm ni ingat plak masa mula blog berjinak dengan blog 5 tahun lpas, semua nya nak letak. I learn a lot :)

Ieka Farhana said...

@The Kehalusan Kelembutan itulah bila teringat balik mesti kelakar kn? hehe yelah baru belaar dan tatau pape pun psl blog