Adobe Illustrator - Happy Pumpkin


Assalamualaikum



Dah lama jari jemari tak menari di atas papan kekunci, almaklumlah semenjak jadi hakak senior ni asyik busy memanjang jeee tapi kita tolak ketepi pasal final projek dulu dan sekarang Ieka nak share pengalaman baru as long memegang title student IT tapi tak semua Ieka tahu pasal software tauu.

Masuk semester 5 memang banyak sangat subjek taff apakan daya nak pandai kan? Tapi dalam banyak-banyak subjek, sem ni Ieka lebih suka subjek "DESKTOP PUBLISHING" dikira macam kelas belajar edit-edit atau kata lain belajar buat banner atau sewaktu dengannya. Baiklah tanpa membuang masa Ieka baru berjinak-jinak menggunakan tools di dalam Adobe Illustrator. Baru masuk minggu ketiga lecturer dah bagi PBT so untuk PBT ni kitaorg (satu kelas) kena ikut satu tutorial di http://design.tutsplus.com/ dan link itu sesuai untuk korang yang sedang berjinak-jinak dalam menggunakan Adobe Illustrator.

Nak tengok hasilnya?





dah siap sebenarnya tapi taknak tunjuk full sebab nanti ada curi idea Ieka hehehe 




APA PERBEZAAN ADOBE PHOTOSHOP DAN ADOBE ILLUSTRATOR ?

ADOBE PHOTOSHOP - Ia kepada meng-edit gambar manakala ADOBE ILLUSTRATOR - Lebih kepada buat poster, banner dan sewaktu dengannya.




6 orang komen :

sofie adie said...

happynya pumpkin dia...
^_^

Ieka Farhana said...

@sofie adie maybe mcm owner dia hahahaha angkat bakul

Mr. Doctor said...

Apa persamaan adobe illustrator dengan adobe photoshop? Dua2 saya x pandai guna.. Boleh lukis sikit2 guna paint ja tu pon dah lama tinggal :p

Amirah Azman said...

wah..comelnye..susah tak ek nak guna adobe illustrator ni ?

Ieka Farhana said...

@Mr. Doctor tak pastilah mr doctor sepanjang saya jadi budak IT saya kurang bermain dengan adobe ni hehehehe :p

Ieka Farhana said...

@Amirah Azman senang je tools Ai sama mcm dalam adobe photoshop