HOME ABOUT ME TUTORIAL & TIPS TRAVELOG NOVELIST

Friday, 25 December 2015

Sebelum Habis 2015


Assalamualaikum



Dalam sedar tak sedar kita makin hampir ke penghujung 2015 dan 2016 akan datang menceriakan hari kita. Di kesempatan ini Ieka nak mengucapkan selamat tahun baru untuk semua blogger(s) ataupun reader(s)..



tanyalah sementara Ieka tengah free... hehehehe



Wednesday, 23 December 2015

Wordless Wednesday #20 - Selera Joho Besar


Assalamualaikum





Amboi baca tajuk rasa terus nak tutup laptop masing-masing, tahu dah kenal sangat dengan korang ..

Tadi ada up moment dekat Wechat (sorry tak jumpa usb nak tranfer screenshot)




"Makanlah seberapa banyak mangkuk ada tapi balik rumah still cari petai cicah sambal belacan.."
- Selera Joho Besawwww!! **kasi rempwitszz sikit hahaha


Dan maka dengan itu aku pun berhuhuhuhuhu.....




Tuesday, 22 December 2015

Review Joho : Wet World Batu Pahat (Glow Theme Park)


Assalamualaikum


Apa khabar semua? Dah lama kita tak buat entry "Review Joho" oklah kali ini kita fly jauh sikit ke Batu Pahat ! Korang semua dah ready ke nak baca entry pada malam ini? Bagus yang dah ready boleh terus membaca yang tak ready cepat lari anak 10 kali hehehehe.




Baiklah entry malam ini Ieka nak ajak korang semua jalan-jalan ke Batu Pahat pulak ...



Kali ini Wet World Batu Pahat membuka satu Icity Shah Alam di tengah-tengah tasik seriously memang menarik perhatian warga batu pahat dan orang luar.

Jom layan gambar




Masuk Wet World (Glow Theme Park)

Car Park RM 10
RM 8 / each person

mahal kan? tapi mahal-mahal pun masih ramai orang datang.













ada yang tertarik? kalau ada alamat ada dibawah


Lot 138, Jalan Bukit Pasir, Tasik Bukit Pasir, Batu 1/2, Johor, 83000 Batu Pahat, Malaysia



Monday, 14 December 2015

Adobe Illustrator - Happy Pumpkin


Assalamualaikum



Dah lama jari jemari tak menari di atas papan kekunci, almaklumlah semenjak jadi hakak senior ni asyik busy memanjang jeee tapi kita tolak ketepi pasal final projek dulu dan sekarang Ieka nak share pengalaman baru as long memegang title student IT tapi tak semua Ieka tahu pasal software tauu.

Masuk semester 5 memang banyak sangat subjek taff apakan daya nak pandai kan? Tapi dalam banyak-banyak subjek, sem ni Ieka lebih suka subjek "DESKTOP PUBLISHING" dikira macam kelas belajar edit-edit atau kata lain belajar buat banner atau sewaktu dengannya. Baiklah tanpa membuang masa Ieka baru berjinak-jinak menggunakan tools di dalam Adobe Illustrator. Baru masuk minggu ketiga lecturer dah bagi PBT so untuk PBT ni kitaorg (satu kelas) kena ikut satu tutorial di http://design.tutsplus.com/ dan link itu sesuai untuk korang yang sedang berjinak-jinak dalam menggunakan Adobe Illustrator.

Nak tengok hasilnya?





dah siap sebenarnya tapi taknak tunjuk full sebab nanti ada curi idea Ieka hehehe 




APA PERBEZAAN ADOBE PHOTOSHOP DAN ADOBE ILLUSTRATOR ?

ADOBE PHOTOSHOP - Ia kepada meng-edit gambar manakala ADOBE ILLUSTRATOR - Lebih kepada buat poster, banner dan sewaktu dengannya.