Follow Ieka @IekaFarhana

Sunday, 22 October 2017

[Youtube] : Top 3 Favourite Vlogger

Sunday, October 22, 2017 2 Comments

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera

Image result for vlogger

lately Ieka rajin betul cakap pasal YOUTUBE kan? bukannya apa dah alang-alang kita cerita sampai habis . Baiklah mesti korang sendiri ada vlogger yang korang suka tengok kan? Sama mcm Ieka, tapi Ieka suka tengok keunikkan satu-satu video.

Baiklah harini Ieka nak share "TOP  3" my favourite vlogger dan untuk makluman korang  3 vlogger ini dari negara winter sonata lain tak bukan mestilah dari South Korea.

TOP 3



Baiklah apa yang Ieka suka pasal sibong ni cara dia speaking english perghhh fluent habis, kalah kita tau. Dia ni orang korea tapi menetap di luar negara (tak ingat banyak makan semut), lepastu dia banyaklah cerita pasal budaya kehidupan di Korea. Baru-baru ini dia balik kampung korea jadi dia banyaklah buat video di sana. Siapa suka kpop sikit-sikit nak tahu pasal kpop bole juga tengok video sibong ni, selain dia buat video pasal korea dia juga ada pergi building entertainment di sana.

Tak mampu pergi sana tengok jelah video orang kan? Janji tambah sikitlah knowledge negara luar betul tak? Kalau nak tengok video Sibong boleh laa pergi jee Youtube search SibongTv.

1 out of 5 star
★★★☆☆


TOP 2



Maigaddd Ieka memang suka tengok video Dave ni, btw untuk pengetahuan korang Dave ni orang America tetapi menetap di Korea. Fluent sangat dia cakap korea, beza Sibong dengan Dave ialah 

Sibong → Korean tapi menetap di luar negara
Dave → American menetap di Korea

Ieka suka dalam video Dave dia banyaklah buat pronunciation different country, Dave akan panggil Vai (China), Jaein (Korea) dan Erina (Japan). Contoh dorang akan pronounce perkataan "Mcdonalds" dari China macam mana bunyinya, Korea pulak macam mana nak sebut dan dari Japan juga. So Ieka memang suggest korang tengoklah video Dave ni. 

1 out of 5 star
★★★★☆

TOP 1

Siapalah jadi top 1 Ieka? ready...




Kalau korang nak tahu dekat Blimey ada tiga orang (Jade ⤇ Yerim ⤇ Dasol) dari pemerhatian Ieka dorang ni nak belajar pasal Malaysia. Dalam video dorang banyak jugalah dorang buat review pasal makanan Malaysia dan sewaktu dengannya. 

Latest video dorang, dorang ada mission

Yerim dan Dasol pergi Malaysia 
Jade pergi London untuk mencari makanan Malaysia

Kalau korang tengok channel Blimey jangan terkejut pulak kalau dorang ada buat review pasal Dato Seri Vida (DSV) malah dorang juga buat challenge makeup ala-ala DSV. Haaa yang itu korang kena pergi tengok sendiri.

1 out of 5 star
★★★★★

Inilah top 3 favourite Vlogger Ieka suka tengok. Haa korang pulak macamana?



Saturday, 21 October 2017

Tips [Youtube] : How to fix "this video is not available on your country" version Laptop

Saturday, October 21, 2017 1 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera




Dah lama rasanya tak main dengan blog tetiba rasa awkward pulak. Last update pun bulan Feb haritu,  lepastu biar jee blog berhabuk tak update. Korang apa khabar? Ehhhhhh jangan pergi mana-mana, dah betul korang berada dalam blog Dunia Ieka Farhana korang tak pernah salah alamat cuma dah bertukar wajah baru sahaja. (pink dengan tuan badan tak boleh berpisah)

Ingat tak dalam bulan 2 tahun ini, Ieka ada share Tips [Youtube] : How to fix "this video is not available on your country" yang pakai smartphone tu? Kali ini Ieka nak ajar korang, tak kiralah sama ada yang dah tahu  ataupun belum tahu dan ramai cakap entry lepas Ieka punya tips tu panjang berjela HAHAHA.. Baiklah kali ini Ieka akan buat ringkas seringkasnya.

PERINGATAN SEDIKIT 

Secara jujur Ieka banyak belajar melalui 'YOUTUBE' termasuk benda yang Ieka nak ajar korang ini. Tapi Ieka minta tolong sangat janganlah hanya meletakkan 100% nak tahu banyak-banyak boleh try search pasal VPN okeng? 

 Boleh start?

Langkah pertama buka video 'Youtube' yang korang nak tengok?


macam biasa copy url dan copy paste untuk melihat "Youtube region restriction checker" kalau taknak check tak apa boleh teruskan men-download open VPN jangan lupa delete history video yang korang nak tengok tadi.


Pernah dengar atau pernah tahu mengenai 'Hola VPN'? okay sebenarnya sama je dengan Opera VPN macam entry sebelum ini. Baiklah korang boleh terus download di Chrome google webstore. 

Dah siap download?

nampak tak dekat bahagian atas nanti ada muncul icon 'fire' comel tu?


macam dalam gambar di atas. Apa yang Ieka nak suruh korang buat, switch on button "click to turn it on" itu. Lepas dah on dia ada bagi pilihan negara mana yang korang nak tengok video itu, so Ieka akan pilih negara US sebab Ieka sudah check negara yang tak di block.


Nampak tak bila korang dah switch on dia akan keluar negara mana yang korang nak pilih, click memana negara yang korang nak? Selepas itu, korang boleh cari video yang korang nak layan tadi.


tararrrrr dah boleh menonton dengan selamat.

Selamat mencuba yaa ....